Терахерцовите вълни са част от електромагнитния спектър между инфрачервеното и

...
Терахерцовите вълни са част от електромагнитния спектър между инфрачервеното и
Коментари Харесай

Открит е съвсем нов нерелативистки и немагнитен механизъм за генериране на терахерцови вълни

Терахерцовите талази са част от електромагнитния набор сред инфрачервеното и микровълновото лъчение и могат да подобрят скоростта на бъдещата електроника и да оказват помощ за разбирането на магнитните свойства на новите материали. Настоящите релативистки способи за генериране на THz талази разчитат на външни магнитни полета и не са задоволително ефикасни. Китайски учени показаха нов метод, който употребява заредени потоци с висока компактност, които се задействат под въздействието на светлината.

Изследователи от Университета Фудан и Пекинския университет в своето проучване се основават на електрическата анизотропия на два проводящи рутилови оксида: антиферомагнитен RuO2 и немагнитен IrO2. Монокристалните филми от тези оксиди могат да отразяват свръхдифузните заредени потоци, предавани от оптично възбуден тъничък железен филм, и да ги пренасочват от надлъжна към напречна посока. Резултатът е дейно и широколентово терахерцово лъчение, оповестява Phys.org.

В резултат на тестванията учените са избрали най-подходящия метал за кино лентата – платината. След като създали тънкослойните хетероструктури, те измерили техните терахерцови амплитуди. Системата, основана на Ir, дала три пъти по-силен сигнал от комерсиалните източници на терахерцово лъчение върху нелинейни оптични кристали и фотопроводими превключватели.

В съпоставяне с стандартните подходи за превръщане на заредените потоци в спин-поляризирани, новият способ употребява естествените свойства на проводящите материали, като отстранява нуждата от спинова поляризация. Освен това този механизъм обезпечава висока успеваемост на терахерцовото превръщане, сравнима с тази на противоположния спинов резултат на Хол.

Методът, препоръчан от учените, дава обещание по-голяма еластичност и мащабируемост в съпоставяне със съществуващите технологии, които са лимитирани в способността си да усилват в допълнение ъгъла на Хол за материали с тежки метали. Приложенията му надвишават ефикасното генериране на терахерцови талази – той може да се употребява за хващане на сила, свръхбърза електроника и терахерцова спектроскопия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР