Тепърва предстои да се обсъжда това, най-късно в четвъртък ще

...
Тепърва предстои да се обсъжда това, най-късно в четвъртък ще
Коментари Харесай

Сачева разкри ще се отпуснат ли мерките след 21-и декември

Тепърва следва да се разисква това, най-късно в четвъртък ще вземем решение. Нямаме мотив да сме оптимисти. Много е нежна наклонността, с цел да отпускаме ограниченията. Всичко зависи от това, какви са здравните данни. Нагласите на множеството членове на кабинета са да се стартира поетапно отваряне след 21 декември, само че не и цялостно отваряне.

Това съобщи общественият министър Деница Сачева в ефира на Нова ТВ, разяснявайки опцията за разхлабване на блокадата поради COVID-19 след 21 декември.

Сачева съобщи изрично, че ще се имунизира, единственият въпрос е с коя ваксина ще стане това.

" Първоначално мислих, че би трябвало да събера повече информация, само че в този момент съм уверена, че би трябвало да се имунизирам. Никога не съм била срещу имунизациите, уверена съм в изгодата, за тези ваксини желаех да получа повече информация “. Аз съм " за " имунизациите, детето ми е имунизирано ", сподели министърката, добавяйки, че типът на имунизацията, която тя ще си сложи зависи от информацията за препарата.

Сачева посочи още, че безработните, които по принцип всеки месец да вървят да се подписват за своите помощи, не е належащо да го вършат сега поради пандемията.

Същевременно, министърът увери, че във фаза 2 от имунизационния проект – тези в обществените домове и домовете за възрастни, всичко ще е непринудено. За хора с умствени проблеми, дават отговор околните, а в случай че няма – шефът на съответното обществено заведение, в някои случаи и кметът на обитаемото място.

Що се отнася до безработицата, записаните безработни са над 228 000, т.е. нарастване с 8000 души от началото на декември.

Почти 1 000 000 души се възползваха от всички ограничения, които предлага общественото министерство, сподели Сачева, откакто беше запитана за ограниченията поради ковид – а тя включи в отговора и помощи за отопление.

3000 работодатели за 15 000 души са кандидатствали по ограничения за затворени бизнеси, сподели въпреки всичко министърът.

При въпрос за какво в България не се прави като Гърция и Румъния, Сачева сподели, че са отпуснати към този момент над 1,2 милиарда лв..

" Винаги се желае повече от това, което се дава, само че всички ограничения са разисквани с работодателските организации ", изясни Сачева.

Попитана докога ще важат ограниченията за подкрепяне поради коронакризата, Сачева отвърна, че да вземем за пример ограниченията за родители поради електронно образование са за цялата година и конкретизиране „ не е закрепен краен срок”.

Ще стартира поетапно разискване със синдикатите и работодателите дали и по какъв начин да продължи действието на ограниченията " 60 на 40 " и " 80 на 20 " до юни – в този момент тяхното деяние е март. " Нормално е заплатата за март да я получите през април ", сподели още министърът поради недоволства за закъснение на пари.

Сачева също отхвърли опцията на заетите в туристическия и ресторантьорския отрасъл да бъдат изплащани заплатите в размер на 100% при затваряне и след 21 декември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР