Теодора Точкова. Сн.: БГНЕС Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС)

...
Теодора Точкова. Сн.: БГНЕС Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС)
Коментари Харесай

ССБ призова Инспектората на ВСС да пита магистратите за банковата им тайна преди да води дела


Теодора Точкова. Сн.: БГНЕС

Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) първо да желае единодушието на проверявани от него магистрати в случаите, когато се нуждае от откриване на банковата загадка на сметките им, преди да завежда каузи.

Това приканват от Съюза на съдиите в България (ССБ) в писмо, изпратено до основния правосъден контрольор Теодора Точкова и представено от " Правен свят ".

Повод за апела са станали данни за непрестанно растящия брой на правосъдните производства, формирани по искане на Инспектората за откриване на банкова загадка по отношение на инспекции на годишните заявления за имущество и спор на ползи, подавани от магистратите.

" Поради неналичието на категорично законодателно споразумяване на въпросите за подсъдността на тези каузи, за реда за изговаряне и за обсега на правосъдна преценка, се основава усложнение в работата на доста съдии и съдилища, като в същото време се забавя и работата на ИВСС по привършване в период на инспекциите на декларациите за имущество и спор на ползи ", стимулират предлагането си от ССБ.

Според съсловната организация тези проблеми биха могли да се разрешат отчасти, " в случай че преди да внесе искане в съда за откриване на банкова загадка във връзка с арбитър, прокурор или следовател, ИВСС изиска от съответния магистрат единодушие за такова откриване ".

" Считаме и че няма безкористен магистрат, който би отказал да даде единодушие за откриване на тайната във връзка с банковите му сметки за задачите на инспекция на имуществената му декларация ", пишат още съдиите до Точкова.

Те показва още, че няма законова спънка за такова действане, доколкото наредбата на член 62, алинея 5, т. 1 от Закона за кредитните институции планува даването на единодушие за откриване на банкова загадка от страна на клиент на банкова институция като опция на разкриването на такава информация по правосъден ред.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР