Теодора Точкова, чийто мандат като главен съдебен инспектор изтече на

...
Теодора Точкова, чийто мандат като главен съдебен инспектор изтече на
Коментари Харесай

Точкова узурпира властта в инспектората

Теодора Точкова, чийто мандат като основен правосъден контрольор изтече на 2 април м. година, само че към момента заема поста, е узурпирала властта в институцията. А правният нихилизъм на Народното събрание, чиято задача по Конституция е да избира членовете на Инспектората към Висшия правосъден съвет, е довел до конституционна рецесия в институцията. Освен това като остава на власт и след мандата си, Точкова прави закононарушение и би трябвало да бъде разследвана.

Това е записано в решение на Софийския областен съд, с което се анулира като противозаконен акт на Точкова, с който тя глобява бившия съдия и сегашен общински консултант от " Демократична България " в София Методи Лалов с 400 лева за това, че не е подал имуществена декларация година след напускането на системата.

Лалов апелира наказателното разпореждане, споделя. Освен мандатът на Точкова, е изминал и мандатът на инспекторите, те обаче не престават да работят. И в този момент по делото, заведено от Лалов, Софийският областен съд констатира, че Точкова към този момент не е основен контрольор и затова всичките ѝ актове след 2 април 2020 година са незаконосъобразни.

Мандатът на основния контрольор е петгодишен и това произтича от Конституцията. Мандатът на Точкова е изминал на 2 април, изяснява съдът. " При това състояние е повече от явно, че към датата на издаване на наказателното разпореждане - 29 март 2021 година лицето Теодора Точкова не е имала посоченото длъжностно качество, респективно не е разполагала с господарски пълномощия да глоби въззивника Лалов, досежно твърдяното административно нарушаване ", написа арбитър Мирослав Петров 

И добавя, че пълномощията на основния контрольор се приключват по силата на закона с края на мандата. Не е планувана правна опция за продължение на мандата. Съдия Петров цитира и решението на Конституционния съд по дело 12 от 2010 година, в което се споделя, че " уреждането на мандатите е съгласно актуалните демократични правила на създаване и реализиране на държавната власт. Изключена е безсрочността при практикуване на власт и това е завладяване на демократичната страна. В последна сметка всяка власт произтича от суверена и е израз на народовластие. Безсрочността е негово отричане ".

Според съдията на процедура като не извършва Конституцията Точкова е узурпирала властта в инспектората Магистратът подчертава, че мандатът е очакван в публичен интерес, предотвратява трансформацията на държавната власт в тирания и е самобитна гаранция за самостоятелност на държавния орган при реализиране на функционалностите му.

Що се отнася до приемствеността с която от ИВСС оправдават безкрайния си мандат, арбитър Петров припомня едно изключително мнение на починалия ръководител на Конституционния съд Румен Янков: " Самолюбивият интерес, характерен на индивида на власт, е да дава преимущество на личното си предпочитание за значителност и по предписание е податлив да залага делото в името на властта. След време тя става цел на естествените му егоистични импулси ". В последна сметка човешкият опит е посочил, че трайното практикуване на власт от едно лице може да има за последица постигането и на отрицателни резултати. Тези в общи линии са основанията Конституцията да дефинира разнообразни по време интервали от време, през които властта може да бъде упражнявана от едно лице ". 

Съдията препраща и проблема на прокуратурата, приемайки, че би трябвало да бъде тествано дали не е осъществено закононарушение.

Той анулира и наказателното разпореждане на Лалов и му написа, че има право да потърси обезщетение по Закона за отговорността на страната поради репресията, на която е бил подложен.

Решението на арбитър Петров не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Административен съд София-град.

С претекст, че мандатът на Точкова е изминал, съдията Петко Петков също апелира наказателното си разпореждане от инспектората, писа преди дни. Той е санкциониран с 300 лева, тъй като имотната му декларация е получена в инспектората няколко дни след крайния период. Петков се стимулира, че след края на мандата си Точкова няма пълномощия да го глоби. По делото си Петков упорства ръководителят на Върховния касационен съд да сезира Конституционния съд, който да разгласи нарушен ли е главният закон.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР