Теодора Таскова от Дирекция Международна дейност и визови режими“ на

...
Теодора Таскова от Дирекция Международна дейност и визови режими“ на
Коментари Харесай

През февруари се очаква откриването на Националното туристическо представителство на България в Турция

Теодора Таскова от Дирекция „ Международна активност и визови режими “ на Министерството на туризма е един от най-сериозните кандидати за поста туристическо аташе на България в Турция.

Тя беше оповестена и показана като определеното бъдещо аташе на страната ни в южната ни съседка от Георги Алипиев, шеф на дирекцията, в подтекста на кръглата маса „ Възможности за съдействие сред България и Турция в региона на опазването на здравето и балнеологията “, която се организира в Истанбул в границите на Международния бизнес и капиталов конгрес, проведен от Българската организация за вложения. 

В тази връзка, а и заради огромния интерес към предстоящото предопределение на туристическо аташе на страната ни в Турция, прецизираме, че Министерството на туризма към момента не е провело окончателния си вътрешен асортимент и в този смисъл не е завършило процедурата по назначение на туристическо аташе в Националното туристическо посланичество на Република България в Република Турция. Потенциално подобаващите претенденти в дирекцията „ Международна активност и визови режими “ са трима, като един от тях е шефът Георги Алипиев. 

В момента България има двама настоящи чиновници зад граница на позицията туристически аташета – в Полша и в Германия. След отзоваването на българските дипломатически чиновници от Москва при започване на военния спор сред Русия и Украйна, в България се завърна и дългогодишното туристическо аташе на страната ни в Русия – Катя Жекова, чиновник с богат опит, която също би могла сполучливо да заеме поста в Турция.   
За туристическо аташе в чужбина се командирова дълготрайно чиновник от Дирекция „ Международна активност и визови режими “ в Министерство на туризма, след координиране с Министерство на външните работи и установяване за задачата на краткотраен дипломатически сан за периода на задграничния мандат. Процедурата не планува провеждането на конкурс. Служителят се дефинира от министъра на туризма съгласно притежаваната експертиза.

Допълнителна информация: 

Съгласно член 6, т. 25 от Закона за туризма министърът на туризма организира държавната политика в региона на туризма, като предлага основаването на туристически представителства на Република България в чужбина, а според Устройствения устав на Министерството на туризма, в неговите пълномощия е да разпространява България като туристическа дестинация и да подкрепя задграничните представителства на Република България посредством аташетата по туризма. В осъществяване на предоставената му според закона подготвеност, през септември 2022 година министърът на туризма организира среща с министъра на външните работи и насочи с писмо стимулирано предложение до него за откриване на Национално туристическо посланичество на Република България в Република Турция.

С писмо от месец октомври Министерството на външните работи изрази на собствен ред кардиналната си поддръжка за откриване на Национално туристическо посланичество в южната ни съседка и назначение на туристическо аташе, като даде спомагателни инструкции по отношение на нуждата от авансово решение от страна на Министерството на туризма на въпроси от учредителен и логистичен темперамент, като обезпечаването на подобаващ офис за приемане на гости, в това число по отношение на нуждата от превръщане на съществуващите пространства в Генералното консулство в гр. Истанбул, употребявани от Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), както и по отношение на обезпечаване на жилище за аташето по туризъм.

Министерството на туризма реализира дейна връзка и с Министерството на стопанската система и промишлеността, вследствие на което бе изразена кардинална поддръжка към самодейността и тя беше оценена като навременна и потребна. Последваха редица диалози и срещи на министър Димитров в посока разрешаването на въпроси от учредителен и логистичен темперамент и обезпечаване на помещение за Националното туристическо посланичество в Генералното консулство на Република България в гр. Истанбул. 

Решаването на предварителните организационни и логистични въпроси по разкриването на Национално туристическо посланичество на Република България в Република Турция се чака да бъде финализирано по време на актуалната аудиенция на министър Илин Димитров в Република Турция в интервала 25-27 януари 2023 година Това ще даде опция през месец февруари 2023 година да бъде извършена административната процедура по командироване на туристическо аташе в Националното туристическо посланичество в южната ни съседка.

Въпреки неналичието на категорично условие за осъществяване на асортимент на конкурсен принцип, аташето по туризъм в Националното туристическо посланичество на Република България в Република Турция ще бъде финално несъмнено точно посредством асортимент всред чиновниците на Дирекция „ Международна активност и визови режими “ въз основа на критерии, избрани съгласно особеностите на функционалностите на туристическите аташета и спецификите на съответния целеви външен пазар за входящ туризъм. Предимство е съществуването на опит в бранш туризъм и на практика знания за действието на държавната администрация, икономическите особености в Република Турция и отличното притежаване на турски език.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР