Теодора Ангелова Точкова, която заема длъжността главен инспектор в Инспектората

...
Теодора Ангелова Точкова, която заема длъжността главен инспектор в Инспектората
Коментари Харесай

Методи Лалов: Теодора Точкова получава без да има право около 7000 лева месечно

" Теодора Ангелова Точкова, която заема длъжността основен контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС), получава без да има право към 7000 лв. месечно, живее нелегално във ведомствен апартамент и употребява непозволено длъжностен автомобил. В сходно състояние са и инспекторите в ИВСС ". Това съобщи в обществените мрежи общинският консултант от " Демократична България " Методи Лалов.

" Депутатите от 44-то национално заседание обаче не съблюдават закона, само че това основава само конституционна непоносимост на фактическото състояние ИВСС да действа при изтекли мандати на неговите членове, което не може да докара до " удължение " на мандата на Точкова и на останалите инспектори, защото в Конституцията липса експлицитна норма в този смисъл. Следователно сега България няма настоящ инспекторат на правосъдната власт, а членовете му заемат постовете си в нарушаване на закона и повлияват пари без правно съображение.

Съгласно член 132а, алинея 2 от Конституцията основният контрольор се избира от Народното събрание за период от пет години. Мандатът на основния контрольор Точкова изтече на 09.04.2020 година, заради което след тази дата същата няма право да реализира пълномощията на основен контрольор, да получава заплата и бонуси, както и да употребява държавно жилище и длъжностен автомобил. Няма право, само че Точкова неведнъж е показвала, че правото не я интересува. Мандатите на инспекторите изтекоха на 14.03.2020 година

В член 44 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) е планувана нарочна процедура, посредством която да се подсигурява, че пълномощията на ИВСС няма да се реализират нелегитимно от лица с изминал мандат. Затова е планувано предложенията за претенденти за основен контрольор и за инспектори да се вършат от народните представители не по-късно от 2 месеца преди приключването на техния мандат, като по този начин се обезпечи навременен избор на новите инспектори, респ. непрекъсваемост в работата на ИВСС. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР