Теньо Попминчев създава наука на бъдещето, която впечатлява най-висшите умове.

...
Теньо Попминчев създава наука на бъдещето, която впечатлява най-висшите умове.
Коментари Харесай

Българин е един от 10-те световни учени на бъдещето

Теньо Попминчев основава просвета на бъдещето, която впечатлява най-висшите мозъци. Не инцидентно през есента нобелови лауреати го показаха измежду десетте млади откриватели с капацитет да създадат идващите революционни открития и посредством тях да подобрят света, споделя БНР.

Списание Science News ги назовава упорити хора, само че и мечтатели. И в действителност, българският академик е всичко това – трудовата си закалка той дължи на именития преподавател по физика в казанлъшката природо-математическа гимназия Теодосий Теодосиев, който го вкарва в необхватен свят на секрети и благоприятни условия, с цел да се трансформира след години в първооткривател и създател. Но и в благодарен човек, прелетял тези дни презокеанския маршрут особено за 70-годишнината на своя пръв ментор в науката.

Теньо Попминчев попада в полезрението на колосите в науката с рентгеновия лазер, който изобретява в лабораторията на Колорадския университет в Боулдър. Там той пази докторантура и има щастието да се учи от най-хубавите майстори в света, както и като професор, на собствен ред, да образова бъдещите доктори в лазерната физика. Откритото от учения устройство, което Science News оприличава на швейцарско ножче от светлина, се побира на човешка длан и може да откри приложение във фундаменталната просвета, промишлеността и нанотехнологиите, за ранното диагностициране на заболяванията и основаването на нова генерация от свръхбързи микропроцесори и хард дискове.

„Ако желаеме доста по-бърз процесор за мобилния си телефон или преносим компютър, ще би трябвало да има доста повече транзистори на единица повърхност. Но тогава няма да можем да отпечатваме дребни електронни схеми, нито да ги виждаме“ – споделя Теньо Попминчев. „Докато един сходен лазер – той наподобява като свръхбърза камера – има способността да вижда наноразмери, само че това не е единственото му свойство. И защото приказваме за квантовия свят, става дума за извънредно бързи процеси, които човешкото схващане не може да схване. Представете си да вземем за пример, че си играем на Бог и желаеме да сътворим идващите нано- и биотехнологии. Тогава би трябвало да можем да виждаме освен извънредно дребни обекти, само че и свръхбързи процеси“.

За да натрупаш познания и пробен опит, които да ти разрешат да работиш на международно равнище, са нужни най-малко седем години, уверен е физикът. Формулата за неговия триумф: среда от първокласни учени плюс денонощен труд и креативен метод. Без да слагаме под въпрос догмите на науката, в никакъв случай няма да имаме прогрес“ – счита Теньо Попминчев.

„Затова творчеството е съществена част, даже бих споделил и интуицията – след дълги години работа с природата започваш да усещаш какво тя би ти разрешила да направиш с нейна помощ. И като последващи стъпки – бих желал да направя рентгенов лазер за медицински цели. “Швейцарското ножче ” е в региона на така наречен мек рентген, т. е. рентгеновите лъчи не могат да проникват надълбоко в материята. Докато твърдият рентгенов лазер, за който бленувам, ще прониква през плътни обекти и ще направи фотосите с доста по-висока резолюция. По този метод ще диагностицираме раковите болести в доста по-ранен етап и облъчването на тялото ще бъде локализирано единствено върху засегнатата област, а не върху целия организъм“.

Както през IX век българският Цар Симеон Велики се върнал от Магнаурската школа и основал Златен век на българската книжнина, по този начин и през днешния ден съумелите в чужбина сънародници могат да оказват помощ на страната си, има вяра Теньо Попминчев.

„С наслаждение бих основал, на възрожденски принцип, теоретичен център в България. Опитвам се да го направя благодарение на европейско финансиране и някои професори от Софийския университет. И в случай че имах поддръжката на държавното управление и на други университетски общности в страната, на драго сърце бих го направил, и се надявам, че и други българи по света биха сторили същото“.

И до момента в който чака българската страна да му подаде ръка, проф. Теньо Попминчев поделя времето си сред Университета в Сан Диего, Калифорния, Техническия университет във Виена и Колорадския университет в Боулдър.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР