Тенис и футболни звезди се обединяват в Иран, за да измислят нов световен рекорд

...
Техеран, Иран – Професионален тенисист, изправен срещу футболист, използващ краката
Коментари Харесай

Техеран, Иран – Професионален тенисист, изправен срещу футболист, използващ краката си на тенис корта – това би било необичайна гледка навсякъде.

Но за този футболист, Мехди Хобе Дарвиш, подобни подвизи не са необичайни, тъй като той активно ги търси в опит да постави световни рекорди.

На изложбено събитие в северозападен Техеран в четвъртък следобед към него се присъедини Амир Хосейн Бади, един от най-добрите тенисисти на Иран, на открит тенис твърд корт, разположен в хотел Espinas Palace.

След като загряха с няколко поддържащи играчи, за да забавляват камерите, излъчващи го на две местни услуги за стрийминг, и десетките хора, които гледаха от трибуните и съседна сграда, двамата спортисти започнаха на корта.

Бади прекара леко топката над мрежата с тенис ракета, а Дарвиш я върна с крак, след като я овладя и за кратко жонглира, като на топката беше позволено да отскочи веднъж.

Те успяха да повторят това 637 пъти за един час, което според тях и иранските спортни служители е световен рекорд и такъв, който не е бил опитван досега.

„Не мислех, че ще издържи дори половин час на тази жега и слънчева светлина, но той върна всяка топка, нещо, което е трудно да се направи дори с ракета“, каза Бади за партньора си, след като завърши подвига.< /p>

Дарвиш, който преди това беше постигнал световен рекорд, като жонглира с тенис топка на краката си 144 пъти за една минута в Дубай през 2010 г., каза, че това бледнее в сравнение.

„Удрянето на топката над мрежата изискваше много повече сила и това напълно ме изтощи. Никога не бях изпитвал толкова голямо физическо напрежение“, каза той.

Хади Резаей, ръководител на Националните рекорди на Иран, комитет към министерството на спорта, потвърди пред Ал Джазира, че постижението първо ще бъде записано на национално ниво, преди да бъде изпратено в Световните рекорди на Гинес за международно признание.

„Ние записваме всичко въз основа на необходимите условия на Гинес и вярвам, че можем да регистрираме това в международен план в рамките на три месеца“, каза той.

Гинес не отговори на искане за коментар защо в момента няма официални представители в Иран.

Вдъхновението за демонстративния мач първоначално дойде от двубоя между двама от най-великите, които двата спорта някога са виждали – Кристиано Роналдо и Рафаел Надал.

Двамата шампиони се качиха на тенис корт през 2012 г., където Надал удари топката с ракетата си, а Роналдо я върна с крака с известен усет. Но това беше редактирано видео за реклама на Nike – и испанската тенис звезда дори успя да покаже футболните си умения с ритник с велосипед.

Дарвиш, който каза, че би искал да играе тенис мач с Роналдо с крака и започна да се свързва с представителите на португалската звезда, за да го превърнат в реалност, искаше да го направи по различен начин и се свърза със служители на спортното министерство.< /p>

Те го запознаха с Бади, член на иранския национален отбор по тенис, който през юли влезе в историята, като завърши на първо място в своята група Азия/Океания в Купа Дейвис през 2023 г., осигурявайки си място в плейофите за световната група през 2024 г. първия път.

Преди да излезе на корта, за да завърши събитието в четвъртък, Дарвиш каза, че винаги е търсил нови идеи за регистриране на интересни рекорди, които не са били опитвани досега.

Веднъж той се качи на кабинков лифт в подножието на планината Точал в северен Техеран и жонглира с футболна топка, докато достигна върха, който се намира на надморска височина от около 4000 метра (около 13 000 фута).

Той също така придоби голяма атракция на местно ниво през 2018 г., когато вървеше назад по 1860-те стъпала до върха на кулата Милад, най-високата кула в Иран, докато жонглираше с футбол на краката си.

Той повтори същото постижение още два пъти в кулата Милад, която е и шестата по височина телекомуникационна кула в света, но веднъж с помощта на топка за тенис и трети път с помощта на малки топчета.

„Имах намерение да регистрирам този нов рекорд за игра на тенис с краката си, тъй като бях играл пинг-понг с краката си в продължение на един час, но никога не бях опитвал това“, каза Дарвиш пред Al Jazeera.

„Това беше още една нова идея, която наистина исках да опитам от дълго време.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР