Тенденцията за уж по-здравословно хранене кара хората да купуват сол,

...
Тенденцията за уж по-здравословно хранене кара хората да купуват сол,
Коментари Харесай

Ендокринолог бие тъпана: Спирайте с хималайската сол, разболява ви!

Тенденцията за сякаш по-здравословно хранене кара хората да купуват сол, в която йодът е 10 пъти по-малко, в сравнение с в българската йодирана сол. Това съобщи в изявление за БНР ендокринологът Десислава Иванова. Години наред точно розовата сол бе промотирана и у нас, и на Запад като изключително потребна. 

" Доста постоянно откриваме, откакто поразпитаме пациентите, че не се хранят с българска йодирана сол. Най-често загатват за хималайската сол ", описа от лекарската си процедура тя.

Щитовидната жлеза е доста значима част от ендокринната система. Йодът е микроелемент, безусловно нужен за естественото ѝ действие. Той не се синтезира в човешкия организъм.

Щитовидната жлеза гълтам йода от кръвта. Организмът си набира към 60% от йода от месни артикули, 30% от такива с растителен генезис и 10% - от водата.

 В 10 грама българска йодирана сол има към 150-200 микрограма йод, по-малко от 15 микрограма е съществуването на йод в същото количество хималайска сол. Разликата е доста огромна, разясни Десислава Иванова.

Йодирането на солта е елементарен способ. Това се подхваща преди десетилетия, когато български учени откриват йоден недостиг измежду огромна част от популацията, уточни ендокринологът.

Предозирането на йод е много рядко срещано положение, акцентира доктор Иванова.

" Трябва да изядем много количество сол или орехи, с цел да се случи нещо токсично с организма. Ако сме в границите на естественото – щипка сол, няма да има никакъв проблем. "

Много е значимо младите, изключително дамите, които възнамеряват бременност, да изследват TSH хормона си, обърна внимание тя. Майката би трябвало да е в най-благоприятен хормонален баланс преди да забременее, тъй като до избрана седмица бебето няма лична щитовидна жлеза, посочи експертът.

Йодът взе участие в синтеза на щитовидните хормони, а те, достигайки до плода, му оказват помощ да образува нервна система, основен, гръбначен мозък, сърдечно-съдова система, посочи ендокринологът. " И особено са виновни за интелектуалното развитие на бебенцето. "

Хималаите са един от международните райони с най-тежък йоден недостиг, заключи доктор Десислава Иванова и предизвести, че с потреблението единствено на хималайска сол бихме могли генерално да навредим на нашето здраве.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР