Тенденцията към по-големи екрани е необратима, според анализаториПотребителите купуват все

...
Тенденцията към по-големи екрани е необратима, според анализаториПотребителите купуват все
Коментари Харесай

Средният размер на LCD телевизорите превиши за първи път 50 инча

Тенденцията към по-големи екрани е необратима, съгласно анализатори

Потребителите купуват все по-големи тв приемници и тази наклонност ще се резервира
(снимка: CC0 Public Domain)

За първи път през май тази година междинният размер на LCD тв приемниците, предлагани на международния пазар, надвиши 50 инча, съгласно изследване на анализаторската компания Omdia, което обобщава данни, събрани от водещите играчи в промишлеността на LCD панелите като BOE, ChinaStar, CHOT, LG Display и Sharp.

Тенденцията към увеличение на междинния размер на телевизионните екрани е необратима и е позитивен сигнал за доставчиците на LCD панели, защото ще спомогне за заетостта на индустриалните им мощности, разяснява Omdia.

Миналата година не беше лесна за пазара на ТВ панели и производителите в тази промишленост. Всеки месец търсенето на екрани се утежняваше. Тъй като цените на панелите доближиха дъното през третото тримесечие на 2022 година, доставчиците изместиха фокуса си към по-големи размери – 55, 65, 75 и 85 инча ”.
още по темата
Търсенето на широкоформатни тв приемници стартира да се възвръща през последното тримесечие и продължи да се усъвършенства през 2023 година, сочи анализът на Omdia.

През август 2022 година междинният размер на LCD екраните, доставени на пазара, е бил 46,8 инча, съгласно данни от доставчиците на панели. До декември този размер е повишен до 49 инча, а през март 2023 година – до 49,5 инча. През май крайъгълният камък от 50 инча беше преминат за първи път – междинният размер на ТВ панелите доближи 50,2 инча.

Според анализаторите, увеличението на размера на телевизионния екран е показателно за търсенето на по-добри образни характерности и качество на картината. Широкоформатните ТВ технологии като mini-LED подсветка, квантови точки и ултратънки рамки на екрана обезпечават усъвършенствано образно преживяване с висок контрастност и бляскавост, както и богата цветова гама.

Omdia предвижда, че вследствие на мащабирането на размера на тв приемниците потребителите ще надграждат по-често и цикълът на замяна ще бъде понижен от сегашните 6-7 години на 4-5 години. Според специалистите, наклонността към огромни LCD тв приемници е необратима, защото потребителите няма да желаят да се върнат към по-компактните модели.

По-рано анализаторите на TrendForce предвидиха, че световните доставки на тв приемници ще набъбнат през 2023 година В интервала април-юни производителите на тв приемници са пуснали на пазара към 46,63 милиона броя, подобрявайки със 7,5% резултата от 43,37 милиона през първото тримесечие.

Очаква се през третото тримесечие доставките на тв приемници да набъбнат с 13,5% по отношение на второто тримесечие и да доближат 53 милиона единици. Последното тримесечие на годината ще донесе още 4,5% растеж на годишна база – доставките ще възлязат на 55,13 милиона единици в интервала октомври-декември. Като цяло за годината на пазара ще излязат повече от 198 милиона тв приемника.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР