Тенденцията е за продължаващо намаляване на вредните вещества във въздуха

...
Тенденцията е за продължаващо намаляване на вредните вещества във въздуха
Коментари Харесай

Според Фандъкова въздухът в София става по-чист

Тенденцията е за продължаващо понижаване на нездравословните субстанции във въздуха от 2011 година насам. Това сподели кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на конференцията за качеството на въздуха – SOFAIR.

„ За Столична община качеството въздуха е приоритет. Затова преди всичко за нас са решаването на проблемите с въздуха и връзката с всички жители и институции по въпроса. През последните години това е заложено като приоритет в работата на Общината и в тази посока подхванати са ограничения за понижаване на нездравословните емисии”, изясни Фандъкова.

Като една от ограниченията в посока възстановяване качеството на въздуха кметът на София уточни новите рейсове и метрото. 75 000 тона нездравословни излъчвания са спестени годишно след построяването на втората линия метро. А с построяването на третата линия се чака да бъдат спестени годишно 50 000 тона нездравословни излъчвания.

90% от автобусния парк е сменен, закупуват се нови рециклирани трамваи, сподели още Фандъкова. Подготвяме процедура за рационализация на трамвайните линии и закупуване на 13 нови трамвая, сподели още тя. По думите ѝ автобусният превоз има своето място в града макар развиването на електротранспорта. Над 50% от парка е сменен и е взето дефинитивно решение предходната година от Столична община и Столичния общински съвет да се завърши със закупуването на дизелови рейсове – това са старания в посока закупуване на рейсове на газ. Подготвя се процедура за закупуването на 20 електробуса, добави Фандъкова.

Като друга мярка за подобряването качеството на въздуха, Фандъкова уточни разширението на мрежата за зелената система. По думите ѝ огромното предизвикателство е намаляването на финните прахови частици. През лятото те са били минимални, само че през зимата се чака индикаторите на тези частици да се покачат.

От пролетта Столична община работи по осъществяване на програмата за възстановяване качеството на въздуха с небосвод 2020 година. От началото на идната година ще се създава последваща стратегия в тази посока. По отношение на намаляването излъчванията от битовете горене – има създадени планове, сподели още Фандъкова. По думите ѝ обаче част от ограниченията се непопулярни, тъй като те засягат жителите и навиците им.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР