Тенденциите за разпространение на емоционалното прегаряне ("бърнаут") в България не

...
Тенденциите за разпространение на емоционалното прегаряне ("бърнаут") в България не
Коментари Харесай

Експерт алармира: Всеки втори българин ще страда от бърнаут след...

Тенденциите за разпространяване на прочувственото прегаряне ( "бърнаут ") в България не са доста положителни. На този стадий са изследвани специалности, в които доминират физическите контакти, като данните демонстрират, че съвсем всеки трети от интервюираните е обиден в една или друга степен от бърнаут.

С тези темпове и този стрес евентуално след 10-тина година всеки втори българин, практикуващ сходна специалност, ще бъде обект на синдрома на прочувственото прегаряне.

Това съобщи Томчо Томов, началник на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, в предаването "Бизнес старт " по Bulgaria ON Air с водещ Живка Попатанасова.

"Диагнозата "бърнаут " доста мъчно може да се сложи рано и нормално става забележима в по-напредналите й стадии, когато за жалост към този момент страдащите се нуждаят от лечения и/или лекарства. Признаците на прочувственото прегаряне еволюират от отвращение да се срещаш с други хора, прочувствена самоизолация, висока отмалялост от персонални контакти и оттегляне от лични ползи и нервност във взаимоотношенията ", изясни Томов.

По думите му бърнаут последователно понижава продуктивността и успеваемостта на засегнатото лице - опусташава те душевно, започваш да изпитваш епатия и слабоволие.

Въпреки че бърнаут не е систематизиран като заболяване от СЗО, някои скандинавски страни и Англия са му сложили сходно означение, с цел да могат да бъдат взети превантивни ограничения и съотвените здравни системи да са способни да предпишат нужните лекарства в по-ранен стадий, добави той в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Към момента няма данни по какъв начин отдалечената работа се отразява на разпространието на синдрома на прочувственото прегаряне, само че на база доброволни изследвания излиза наяве, че при чиновници, които са изпитвали първични признаци преди пандемията, смяната в работния развой е съдействала за тяхното задълбочаване ", изясни Томов.

Той разясни, че най-потърпевши са тези, които практикуват високооборотни специалности, свързани с физически контакт като публицисти, лекари, адвокати и така нататък

"Дистанционната работа, което е смяна в работния развой, неизбежно се оказва мотив за по-високо напрежение, подбужда подозрения по отношение на професионалното развиване и в някои случаи смесва персоналното с професионалното ", сподели още специалистът.

По отношение на ограниченията, които могат да бъдат взети от дадения шеф, гостът уточни, че от страна на управлението на дадената организация би трябвало да бъде обяснено по подобаващ метод на всеки чиновник, че работата от отдалеченост е новата действителност.

"Небходима е смяна в методите на "Човешки запаси ", като бъде основана нова виртуална вътрешна просвета, целяща съдействие и ангажираност. Служителите от отдалеченост от време на време могат да се почувстват незадоволително осведомени и изолирани от самата компания. Затова управлението не би трябвало да бъде само фокусиран върху наличие и работно време, а и върху крайните резултати на чиновниците, насърчавайки ги, когато е подходящо. ", сподели още гостът.

"Общуването очи в очи не може да бъде сменено, хората са обществени същества, имат нужда от непрекъснат физически контакт и да попиват познания от своите сътрудници ", разяснява Томчо Томов, добавяйки, че заради тази причина методът на работодателя би трябвало да бъде диверсифициран и когато е допустимо самостоятелен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР