Темпът на растеж на икономиката в ЕС и еврозоната през

...
Темпът на растеж на икономиката в ЕС и еврозоната през
Коментари Харесай

Растежът на икономиката на ЕС остава силен, но го грозят заплахи, обяви Еврокомисията

Темпът на напредък на стопанската система в Европейски Съюз и еврозоната през 2017 година надмина упованията, като означи рекордната за последните 10 години стойност от 2.4 %. Очаква се растежът да остане мощен през тази година, и леко да се забави следващата година, като в Европейски Съюз и еврозоната ще бъдат достигнати стойности от надлежно 2.3 и 2 %, заяви пресслужбата на Европейска комисия, представена от Българска телеграфна агенция.

Частното ползване остава устойчиво, а износът и вложенията се усилват. Безработицата продължава да понижава и е към нивата отпреди икономическата рецесия. Икономиката е изложена в по-голяма степен на външни закани, които имат все по-силно и негативно влияние.

Стабилният напредък оказва помощ за в допълнение понижаване на държавния недостиг и на дълга, както и за възстановяване на изискванията на пазара на труда. Общият недостиг в еврозоната към този момент е под 1 % от Брутният вътрешен продукт и се чака през тази година да спадне до под 3 на 100 във всички страни, въвели общата валута.

Растежът се резервира мощен, само че скоростта леко понижава

През 2017 година в Европейски Съюз и еврозоната повишаването на действителния Брутният вътрешен продукт доближи 2.4 на 100, а стопанската система мина на по-висока скорост. Растежът беше подкрепят от нарасналото доверие на потребителите и сдруженията, по-силния напредък в международен проект, ниските разноски за финансиране, по-добрите счетоводни салда в частния бранш и удобните условия на пазара на труда. Въпреки че краткосрочните индикатори демонстрират закъснение на скоростта при започване на 2018 година, това евентуално е частично краткотрайно събитие.

Очаква се темпът на напредък на стопанската система да остане постоянен с помощта на устойчивото ползване и мощните вложения и експорт. Прогнозата е Европейски Съюз (и еврозоната) да отбележат напредък от 2.3 % през тази година. Растежът се чака да спадне до 2 % следващата година, когато пречките в някои страни и браншове станат по-осезаеми, паричната политика бъде съобразена с същинската конюнктура, а скоростта на напредък в международната търговия се забави.

По-голям брой незаети работни места

Безработицата продължава да понижава и в в този момент е към нивата отпреди рецесията. В Европейски Съюз се чака безработицата да продължи да се намалява - от 7.6 % през 2017 година, до 7.1 % през 2018 година и 6.7 на 100 през 2019 година Очаква се безработицата в еврозоната да се намали от 9.1 на 100 през 2017 година, до 8.4 на 100 през 2018 година и 7.9 на 100 през 2019 година

Броят на хората на работа в еврозоната е най-голям от въвеждането на еврото насам, само че към момента има пазари на труда, които не употребяват пълноценно работната мощ. Докато в някои страни в Европейски Съюз безработицата остава висока, други все по-трудно запълват свободните работни места.

Инфлацията постепенно нараства при все по-силен напън

Инфлацията на потребителските цени понижа през първото тримесечие на тази година, само че се чака да нарасне леко през идващите тримесечия, което частично се дължи на неотдавнашното нарастване на цените на петрола.

Ценовият напън също се ускорява поради незаетите работни места и по-бързия напредък на заплатите в доста страни. Очаква се инфлацията в еврозоната тази година да се резервира на нивото от 1.5 на 100, маркирано през 2017 година, след което да се усили до 1.6 на 100 следващата година. За Европейски Съюз се чака да се резервира същата посока, като инфлацията остане 1.7 % през тази година, а следващата година да се увеличи до 1.8 на 100.

Публичните финанси се усъвършенстват

През предходната година съвкупният недостиг по консолидирания държавен бюджет, както и държавният дълг в еврозоната понижиха като % от Брутният вътрешен продукт, подкрепени от мощния стопански напредък и ниските лихвени проценти. Благодарение на позитивния резултат от по-добрите условия на пазара на труда върху бюджетите на страните в Европейски Съюз, в това число намаляването на осигурителните заплащания, 2018 година се чака да бъде първата година от началото на икономическия и паричния съюз, през която всички държавни управления ще имат бюджетни дефицити под 3 % от Брутният вътрешен продукт.

Съвкупният недостиг в държавното ръководство в еврозоната се чака да спадне до 0.7 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2018 година и 0.6 на 100 през 2019 година В Европейски Съюз съвкупният недостиг се чака да бъде 0.8 на 100 през тази и идната година. Очаква се съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт в еврозоната да спадне до 84.1 на 100 през 2019 година, като се предвижда спад в съвсем всички страни от Европейски Съюз.

Все повече рискове се задават

Заплахите, оказващи влияние върху прогнозите, се увеличаваха. По последни данни понижава вероятността скоро растежът на стопанската система в Европейски Съюз да се окаже по-голям от предстоящото, показва Еврокомисията. Във външен проект наподобява, че неустойчивостта на финансовите пазари през последните месеци ще бъде по-трайна, което ще усили несигурността.

Очаква се процикличните фискални тласъци в Съединени американски щати да насърчат растежа в кратковременен проект, само че и да усилят заплахата от прегряване на стопанската система и повишение на лихвените проценти по-бързо от предстоящото. По-големият търговски протекционизъм съставлява опасност с негативни последствия за международната стопанска система. Тези рискове са взаимосвързани.

Англия - чисто техническо допускане за 2019 година

В прогнозата за Европейски Съюз за 2019 година за съпоставяне в другите моменти са включени предстоящи стойности за всички 28 страни от Европейски Съюз, в това число за Англия.

Заради договарянията по изискванията за напускането на Англия, прогнозите на Европейска комисия за времето след " раздялата " се основават на чисто техническо допускане за положението на комерсиалните връзки. Това се прави единствено за задачите на прогнозирането и няма връзка с водените договаряния.

От тази година Европейската комисия минава към показване всяка година на две подробни прогнози (пролетна и есенна) и две междинни прогнози (зимна и лятна), вместо три подробни прогнози през зимата, пролетта и есента, както правеше от 2012 година насам. Междинните прогнози обгръщат годишния и тримесечния Брутният вътрешен продукт, и инфлацията за актуалната и идващите години за всички страни в Европейски Съюз (и еврозоната), както и съвкупни данни за Европейски Съюз. Следващата прогноза на Европейската комисия ще бъде Лятната междинна икономическа прогноза за 2018 година, която ще бъде показана през юли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР