Темите за инфлацията и еврото би трябвало да се дискутират

...
Темите за инфлацията и еврото би трябвало да се дискутират
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Мерките, които се предлагат ще налеят още вода в мелницата на инфлацията, причинена от грешни политики

Темите за инфлацията и еврото би трябвало да се дискутират много по-често изключително за последната половин година, защото те са в основата за икономическия напредък на нашата страна и за опцията България да поеме по един много по-прогресивен път в своята стопанска активност.

Това съобщи ръководителят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански при разкриване на полемика на тематика " Инфлация и стопански напредък. Въвеждане на единната европейска валута в Република България - изгоди, провокации и опасности ".

Той регистрира, че това е първата по рода си кръгла маса по тематиката, която се провежда от 47-ото Народно заседание. Инфлацията не е единствено привнесена, както множеството от нас настояват, само че има и детайл, който е генериран вътре в страната, по думите му.

Европейска комисия чака инфлацията в българия да доближи 11.9 % през 2022 година, което ще бъде двойно по-високо от тази, която се предвижда в самия Европейски Съюз и Еврозоната. България среща и вътрешни провокации като да вземем за пример доста по-ниската енергийна успеваемост, която има страната сега, високата енергоемкост на стопанската система, проблеми с доставките на газ и по-специално проблемите с непредсказуемостта на доставките в средносрочен аспект, както и всички тези скачащи цени, въз основа на горивата като производни точно на тях, разясни Каримански.

Министерски съвет с скришен дневен ред за проекта за еврото, алармира Каримански Министерски съвет с скришен дневен ред за проекта за еврото, алармира Каримански Договорен е разбор на резултатите, а подобен към момента няма Йордан Цонев от Движение за права и свободи се ядоса, че финансовият министър Асен Василев го няма на полемиката. Никой не стои над тази институция, съгласно него.

Калин Христов, подуправител на Българска народна банка разяснява, че би трябвало да се схваща природата на инфлацията. В момента имаме най-трудната за угнетяване инфлация. Covid не е повода, разясни той. Паричната политика продължи дълго да е стимулираща, без да има потребност от това, сподели Христов. След възобновяване инфлацията стартира да пораства.

Грешка е, че се е считало, че това е краткотрайно събитие, по думите му. Войната в Украйна в допълнение усложнила обстановката. Трудно е да имаме ниска инфлация в случай, че другите имат, посочи Калин Христов. Висока инфлация се стопира с високи лихви и криза, акцентира той. Христов се притеснява от спираловидност на инфлацията.

Според Милен Велчев обрисуваната от Калин Христов картина е реалистична. Все отново не е нереалистично инфлацията да е по-ниска. Не се справихме с ограничението на този тип пандемия, наречена инфлация, акцентира някогашният финансов министър. С фискални ограничения няма по какъв начин да понижим инфлацията, уверен е той. Мерките на властта, съгласно него, са погрешно таргетирани.

Владислав Горанов предизвести, че ограниченията, които се оферират ще налеят още вода в мелницата на инфлацията. Според него тя е причина от неверни политики. Пропуснати са ограничения, които да лимитират инфлацията, по думите на някогашния министър на финансите. Припомняме, че предходната седмица Министерски съвет одобри проекта за приемане на еврото у нас с небосвод 1 януари 2024 година.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР