Темата за машинното гласуване е на дневен ред, но по

...
Темата за машинното гласуване е на дневен ред, но по
Коментари Харесай

Протестиращите хем искат машинно гласуване, хем искат избори след два месеца

Темата за машинното гласоподаване е на дневен ред, само че по нея протестиращите си опонират. Това съобщи ръководителят на съвета на шефовете на “Информационно обслужване” АД проф. Михаил Константинов. "Те хем желаят машинно гласоподаване, хем желаят избори след два месеца. Не може да има избори след два месеца с машини ", безапелационен е той.

Според Константинов би трябвало да се резервира опцията за книжен избор. А по отношение на гласуването по интернет, изясни, че това крие опасности. Именно заради опцията да бъде "хакнато ", малко страни го употребяват.

"Машинно гласоподаване има там, където хората са необразовани. Например в Индия - не могат да пишат, да четат и има картинки ", сподели Михаил Константинов пред Българска национална телевизия. "В Европа такова нещо няма като машинно гласоподаване няма. Категорично считам, че би трябвало опцията за хартиено гласоподаване да се резервира. Представете си, в случай че човек, който не е пипал компютър през живота си, влезе да гласоподава машинно, а машината въпреки всичко е тип компютър, какво прави той, най-малкото ще отнеме време ", акцентира професорът.

"Само в Естония гласоподават по интернет, тъй че и това не е доста публикувано. Няма система, която да не може да бъде хакната и поради това множеството страни го заобикалят ", посочи той. Но добави, че отдалечено гласоподаване ще има, "светът върви натам, въпросът е, че не може да стане незабавно ".

"Чувалите нямат нищо общо с гласуването, броенето става в секциите, тъй че когато видите някой с чувал - той носи отпадък ", увери Константинов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР