Темата за личния фалит отново излезе на дневен ред, като

...
Темата за личния фалит отново излезе на дневен ред, като
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене закон за личния фалит: Защо е необходим?

Темата за персоналния банкрут още веднъж излезе на дневен ред, като този път депутатите към този момент ще би трябвало да завършват подетата самодейност. Дългоочакваният и много просрочен Закон за неплатежоспособност на физическите лица бе признат съвсем единомислещо на първо четене в Народното събрание през днешния ден – със 163 гласа „ За “ и 6 „ Въздържал се “ от страна на депутати от Движение за права и свободи.

Регламентирането на опцията за персонален банкрут е въпрос, който от години се повдига. Правени са опити за пробутване на такива законопроекти и преди – последно посредством законопроект на служебното държавно управление от края на предходната година, който обаче съумя да мине единствено на първо четене в няколко комисии, преди 48-ото Народно събрание да се разпусне.

Сега обаче подобен закон най-сетне би трябвало да бъде гласуван, защото попада в листата със наложителни нормативни промени, които страната следва да извърши, с цел да получи парите по Плана за възобновяване и резистентност. Еврокомисията упорства България да предложи правила за неплатежоспособност и опрощаване освен за търговци и бизнесмени, само че и за физическите лица.

Въпреки че депутатите дадоха поръчка за съществени промени сред първо и второ четене, а по концепция на „ Възраждане “ срокът за оферти за редакции бе продължен на три седмици, законът среща необятна поддръжка. С изключение на тримата въздържали се от Движение за права и свободи, гласувалите „ За “ 163-ма депутати през днешния ден съставляват всички останали партии (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „ Възраждане “, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ИТН). „ Против “ нямаше никой.

Законът урежда изискванията и реда за осъществяване на произвеждане по неплатежоспособност на добросъвестни длъжници, които не са търговци или бизнесмени, и желаят да разгласят персонален банкрут, с цел да бъдат задоволени вземанията на всички кредитори. Според текста за неплатежоспособни ще могат да се разгласят хора, които не са в положение да погасят задължения от над 10 минимални работни заплати, което сега се пресмята на 7800 лева, за интервал от повече от 6 месеца.

Не всеки човек ще може да се възползва от опцията за персонален банкрут. На първо място той би трябвало да бъде приет за безкористен дебитор. Освен че не би трябвало самичък да е предизвикал своята несъстоятелност, той също по този начин не би трябвало:
Да е бил осъждан е за корист на доверие, за закононарушение против кредиторите или за закононарушение против финансовата, данъчната или осигурителната система,Да не упражнява трудова активност без основателна причина,През последните пет години е нарушавал отговорности за обявление на приходи или имущество,Да е поемал е очевидно несъобразени разноски или се разпореждал безплатно със свое имущество и така нататък
В правосъдното произвеждане следва да бъде избрана прехрана за длъжника и фамилията му, която да покрива съществени витални потребности, като тя не би трябвало да бъде по-малка от една минимална работна заплата.

Защо е нужен подобен?

Надежда Йорданова от „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ дефинира законопроекта като втори късмет на физическите лица, които по една или друга причина са изпаднали в несъстоятелност, решавайки казуса с „ безконечния дебитор “.

„ Значението на този спор би имало огромен резултат върху обществото, тъй като евентуално може да засегне всеки един български жител “, сподели Йорданова.

Според сътрудника ѝ от обединението Петър Кьосев приемането на законопроекта ще докара до понижаване на сивата стопанска система, на лихварството, на необятната приложимост на бързи заеми.

Голяма част от жителите мъчно покриват всекидневните си разноски и сметки, а в случай че останат без регулярните си приходи, качествата за това понижават фрапантно. При изненадващи неподходящи събития – оставане без работи или непредвидени огромни разноски – провокациите стават непоносими.

Изпадне ли в несъстоятелност, човек бива засипан от предложения за заплащане на просрочени сметки, искови молби или даже запор на сметки. Опцията за персонален банкрут обаче дава отбрана на добросъвестните. Още с подаването на молбата за оповестяване на подобен да вземем за пример физическото лице може да изиска гаранции за запазване на имуществото му. Ако молбата му бъде почетена от съда, всички стартирали каузи против него ще бъдат спрени и по-късно обединени в една процедура. Това усъвършенства правната отбрана, понижава разноските за държавни такси и юристи.

Със закона се урежда и опция за погасяване на отговорностите на добросъвестния дебитор след приключване на 3-годишен период от одобрение на проекта за погасяване или разказа на имуществото му, в случай че той е заплатил разноските и е удовлетворил най-малко отчасти вземанията на кредиторите. Ако добросъвестният дебитор няма секвестируемо имущество, погасяването на отговорностите може да настъпи след приключване на 5-годишен период.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР