Темата за консумацията на месо винаги е водила до много

...
Темата за консумацията на месо винаги е водила до много
Коментари Харесай

Какво ще се случи със здравето ви, ако ядете твърде много ме...

Темата за потреблението на месо постоянно е водила до доста разногласия. Някои хора го отхвърлят изрично, други са сигурни, че то е неизменима част от здравословното хранене, само че експертите са безапелационни, че в случай че прекалявате с потреблението му, увеличавате риска от развиване на избрани болести.

Какво количество би трябвало да се смята за норма?

Ако сега консумирате повече от 90 грама месо дневно, Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство ви поучава да намалите до 70 грама.

Материалът има осведомителна и справочна функционалност! Преди да употребявате каквито и да било артикули или услуги, би трябвало да се консултирате със експерт!

Норма на консумация на месо на човек дневно (в грамове)

до 3 години: 75 гр

4-6 години: 100 гр

7-10 години: 120 гр

На възраст от 11 до 13 години:

Момчета: 140 гр

Момичета: 130 гр

На възраст от 14 до 17 години:

Момчета: 150 гр

Момичета: 140 гр

Над 18:

Енергично упражнение: 120-140 гр

При тежки физически натоварвания се предлагат 220 гр

Възрастни хора:

Под 75 години: 110-120 гр

След 75 години 100 гр (безвредна доза).

Какво се случва, в случай че ядете месо всеки ден?

10. Ще бъдете летаргични и сънливи

Протеинът ни обезпечава сила за дълго време (месото се усвоява дълго време). Струва си обаче да се означи, че няма да ви обезпечи сила мигновено по метода, по който го вършат въглехидратите - те бързо се трансформират в най-достъпния източник на сила за организма - глюкозата.

Според диетоложката Каролайн Пасерело, човешкият мозък употребява глюкоза единствено за сила, само че може да ви липсва тази сила, в случай че вашата диета съдържа мъчно смилаем протеин.

Най-просто казано, „ горивото “ лишава повече време, с цел да влезе в мозъка, тъй че на човек му липсва централизация, съзнанието му е малко замъглено и той се усеща малко изтощен.

9. Кожата и косата ви могат да страдат

Когато ядете доста месни артикули, има огромна възможност вашата диета да не съдържа хранителни субстанции.

Витамин С се среща по-рядко в животинските артикули, което значи, че би трябвало да се приема от други източници, защото играе значима роля за образуването на колагенови нишки (колагенът е протеин, който въздейства върху структурата на кожата, косата, ноктите и костите ви).

Пасерело означи, че нейните пациенти са сюрпризирани какъв брой доста се е подобрила кожата им, откакто са понижили продуктите от скотски генезис и са почнали да се концентрират повече върху растителната диета.

Експертите предлагат да включите тъмните зелени зеленчуци в ежедневната си диета.

8. Има риск да се разболявате по-често

Ако постоянно настивате, може би си коства да помислите за храненето. Ако сте на кето диета, евентуално не ядете доста плодове, а те съдържат витамин С. За благополучие можете да си набавите нужните хранителни субстанции и от зеленчуци като броколи и чушки.

7. Трудности с изпражненията

Месото съвсем не съдържа фибри. Обикновено получаваме фибри от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Според специалисти, измежду първите признаци на липса на фибри може да са запек и дискомфорт и болежка по време на прекосяване на изпражненията.

Добавете към вашата диета повече здравословни въглехидрати като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

6. Може да имате проблеми със сърцето

Фибрите пречат на тялото ви да всмуква холестерола, като по този метод защищават сърцето ви.

Ако обичате алено месо или модифицирано месо и в това време не ядете задоволително храни, богати на фибри, тогава вие сте още по-изложени на риск да навредите на сърцето си.

Тези меса са с високо наличие на наситени мазнини, което съгласно проучванията може да увеличи равнищата на неприятния холестерол и от своя страна да увеличи риска от сърдечни болести.

Известно е, че модифицираните меса като саламии, салами и бекон са нездравословни за сърцето. Американската сърдечна асоциация предлага да се ограничи приемът на наситени мазнини до 5-6% от общите ви калории.

5. Ще би трябвало да се борите с подуването на корема

Според едно изследване, оповестено в European Journal of Nutrition яденето на доста месо (което е с високо наличие на наситени мазнини) може да докара до отичане на корема.

Също по този начин си коства да се означи, че месните артикули нямат задоволително антиоксиданти за битка с подуването.

Експертите поучават да се съблюдава „ цветната диета “, съгласно която всеки цвят на избран плод и зарзават е обособена група антиоксиданти, които работят по друг метод и носят своите изгоди за организма.

4. Повишен риск от камъни в бъбреците

Излишъкът от протеини може да навреди на бъбреците. Протеините, които могат да се намерят в животинските артикули, съдържат пурини - азот съдържащи съединения, които влизат в тялото ни с храната. Техният метаболитен артикул е пикочната киселина.

Големите количества пикочна киселина усилват риска от камъни в бъбреците. Повечето хора не би трябвало да имат огромен проблем с разграждането на протеини, само че следете приема на протеини, в случай че имате проблеми с бъбреците.

3. Можете да наддавате на тегло

Телата ни разчитат на протеини за възобновяване на мускулите, само че прекалено много от тях могат да имат нежелателен непряк резултат: в случай че ядете повече протеин, в сравнение с ви е нужен, той не се съхранява като протеин по-късно, а като лой.

Трябва да консумирате тъкмо толкоз протеини, колкото е належащо на тялото.

2. Рискът от рак се усилва

Изследванията демонстрират, че яденето на доста алено месо може да усили риска от развиване на колоректален рак (рак на дебелото черво).

The World Cancer Research Foundation и Американския институт за проучване на рака през 2018 година откри, че яденето на повече от 0,5 кг алено месо на седмица може да усили риска от рак на дебелото черво.

Според Американския институт за проучване на рака постоянната консумация на месни артикули може да ви направи по-уязвими към рак на стомаха и ректума.

Учените допускат, че това може да се дължи на наситените мазнини в тези храни. Опитайте да замените говеждото, свинското и месните артикули с птичи или растителни протеини като бобови растения.

1. Дехидратация

Знаем, че месните артикули са богати на протеини. Но яденето на прекалено много протеини води до повишение равнищата на пикочна киселина.

Поради това може да забележите, че сте доста жадни. Бъбреците се нуждаят от повече вода, с цел да разреждат тези токсични боклуци.

За производството на урина се нуждаем от вода. Ако не сте деликатни, това може да докара до дехидратация, тъй че не забравяйте да пиете задоволително вода, написа zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР