Темата за килограмите и колко е допустимата норма за увеличаване

...
Темата за килограмите и колко е допустимата норма за увеличаване
Коментари Харесай

Теглото през бременността и след нея

Темата за килограмите и какъв брой е допустимата норма за увеличение на тежестта през бременността, на какъв интервал се качва то и с какъв брой, както и това по какъв начин дамата да се освободи от непотребното и да си върне формата, вълнува всички, които чакат бебе.
Ето мнението на специалисти, които оборват и някои известни легенди.

1. Не всички бъдещи майки прибавят към тежестта си едни и същи килограми

Теглото на бременната в огромна степен зависи от показателя на телесна маса преди бременността. Отчитането на този индикатор не е комплицирано. Получава се като тежестта в килограми се раздели на растежа на квадрат. Например, в случай че преди бременността дамата е тежала 58 кг. при растеж 160 см., нейният ИТМ е 22,65. Нормата се движи в рамките на 18,5–24,9. Тези дами за 9 месеца би трябвало да качат 11-16 кг. 
Ако дамата е с показател под 18,5, значи е прекомерна слаба и добавеното тегло по време на бременността би трябвало да е 13-18 кг.

При показател над 25-20, когато дамата е с наднормено тегло, наддаването през бременността би трябвало да е по-малко – към 7-11 кг.
А тези, които са със затлъстяване и показател на телесна маса над 30 (и нагоре), би трябвало да прибавят за интервала на цялата бременност не повече от 5-9 кг.

2. За всеки прибавен грам има пояснение

Бебета се раждат с друго тегло, само че приблизително тежат към 3,5 кг. От къде тогава се вземат останалите килограми, които майката лепва. За всеки грам има пояснение.
Ако дамата е с обикновено тегло, при нея околоплодните води и плацентата тежат към 900-1300 година
Гърдите нарастват и това прибавя още 900-1300 грама.
За да се кръвоснабдява бебето в утробата, с цел да получава задоволително О2 и хранителни субстанции, би трябвало доста кръв. „ Допълнителната “ кръв тежи 1,8 кг.
От 2 до 4 кг. се натрупват във тип на мазнини, белтъци и други хранителни субстанции, които приготвят организма на бъдещата майка за производството на кърма.
А матката може да тежи 900 – 2000 грама.

3. Теглото се усилва неравномерно

През първите 3 месеца на бременността тежестта се увелича нищожно - нормално 0,9 до 1,8 кг.
По-нататък дамата прибавя по 450-900 грама на седмица. Като наддаването всяка седмица не е еднообразно.

4. При близнаци – цифрите са двойни

Бременната с близнаци би трябвало по-стриктно да следи тежестта си. Близнаците нормално се раждат прибързано и е значимо до този миг да натрупат нужните килограми. Това в огромна степен дефинира здравето им откакто се родят.
За интервала от 9 месеца майката би трябвало да наддаде 16-20 кг.
И, в случай че в първите три месеца нарастването е нищожно ( като при едноплодна бременност - 0,9–1,8 кг. ), по-късно на седмица нарастването е 600-700 година Това са приблизителни числа, несъмнено.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР