Темата е актуална по всяко време и особено сега по

...
Темата е актуална по всяко време и особено сега по
Коментари Харесай

Да намалим разхода с една трета или как да шофираме икономично

Темата е настояща когато и да е и изключително в този момент по време на рецесия и лудо повишаване на цените. Безспорно, разноските за гориво и поддръжка на автомобила са забележителна част от фамилния бюджет или бюджета на вашия бизнес. Във всеки случай това са пари, които най-вероятно не могат да не бъдат изхарчени, тъй като би трябвало да отидете на работа, за фамилни каузи и пътувания.
 Снимка 409131
 

Икономичното шофиране е освен това от икономисване на гориво

Това е композиция от разнообразни дейности, ориентирани към доста понижаване на разхода на гориво и експлоатационните разноски, както и повишение на сигурността на придвижването.

Икономично шофиране:
Увеличава сигурността ● Повишава бдителността ● Намалява умората на лидера ● Намалява разхода на гориво ● Намалява експлоатационните разноски ● Намалява въздействието върху околната среда
И най-важното е, че всичко това е допустимо, без да се усилва времето за нужното пътешестване.

Разходите зависят от стила на шофиране

Повечето водачи са забелязали въздействието на стила на шофиране върху разхода на гориво. Това се потвърждава безспорно и от големия размер статистически данни, насъбран от транспортни компании, чиито голям автомобилен парк прави великански пътен трафик всеки ден.

Структура на оперативните разходи за автомобила:
55-60% закрепени разноски като обезценка, налози, застраховки ● 7-9% настояща поддръжка и ремонт ● 3-5% гуми ● 28-30% гориво
Така, както следва от таблицата, до 40% от разноските, свързани с разхода на гориво и износването на транспортното средство, зависят от лидера и тези разноски несъмнено могат да бъдат понижени.

За задачата би трябвало да:
Намалите оборотите, да увеличите мощността Изберете траекторията на придвижването Намалите броя на прекъсването и ускоряването Намалите факторите на съпротивлението при шофиране Използвате оптимално работата на мотора и скоростната кутия Избягвате постоянно срещани неточности при употребата на транспортното средство Пестите пари за гориво благодарение на стратегии за преданост
Намалете скоростта, увеличете мощността

Оптималният режим на работа във връзка с разхода на гориво за множеството мотори с вътрешно горене на леки коли е 1800-2500 оборота в минута. Точният диапазон на скоростта зависи от вида на мотора и неговите характерности.

Можете да изберете оптималната скорост пробно - да вземем за пример в режим на автоматизирана скоростна кутия, при скорост от 90 километра в час без натискане на педала на газта, оборотите ще бъдат с дребен плюс или минус оптимални за вашия автомобил.

За да шофирате с най-малък разход на гориво, би трябвало да поддържате оборотите в " оптималните " граници, макар че, несъмнено, има доста пътни условия, които ви принуждават да надхвърлите тези показания.
 Снимка 441059
 

Избор на траектория

Зад кормилото влияеш единствено на своите дейности и на колата си, а би трябвало непрекъснато да се адаптираш към други фактори на които не можете да влияете - времето, трафика, поправки на пътя и така нататък

Водачът би трябвало да знае, че ъгълът на вашия взор и оценка на обстановката се трансформира със скоростта. Колкото по-висока е скоростта, толкоз по-тесен е ъгълът на гледане. Пешеходците, транспортните средства отвън директното зрително поле се възприемат като сенки - не е нужно да се концентрирате върху всеки обект поотделно, само че би трябвало да вземете поради тяхното допустимо влияние върху вашето придвижване.

Огледалата за назад виждане не би трябвало да се оставят без контрол - те би трябвало да се употребяват, като непрекъснато се наблюдават измененията в пътната конюнктура.

Погледът ви би трябвало да бъде ориентиран към траекторията на придвижване, колкото по-далеч, толкоз по-висока е скоростта. На завои постоянно гледайте към изхода от завоя. Ето по какъв начин работи душeвността на подсъзнателно равнище. Така че можете по-добре да предвидите развиването на пътната обстановка, по-малко евентуално е да превключвате, спирате и ускорявате.

Намалете честотата на спиранията и ускоряването

Това е най-съществена част от икономичното шофиране. Например, движейки се със скорост 90 км/ч вместо 80 км/ч, теоретично спестявате 7-8 минути на 100 км. А на процедура печелите 2-3 минути.

Невъзможно е да се движите без ускоряване и закъснение. Но би трябвало да знаете, че даже при леко увеличение на скоростта разходът на гориво се усилва с 10-15%, спирачните накладки и гумите се износват по-бързо, съпротивлението се усилва и сигурността на придвижването понижава.
 Снимка 478583
 

Оптимално потребление на работния обсег на мотора и скоростната кутия

Използвайки скоростната кутия, можете да зададете оптималните обороти на мотора, да вземем за пример, като изберете в точния момент по-висока предавка при спускания или равни пътища. Това ще понижи разхода на гориво.

На висока предавка можете да намалите оборотите на мотора до 1800-2500 об/мин. (в взаимозависимост от типа автомобил). В същото време, в случай че пуснете педала за газта при лек надолнище, ще се движите много дълго време, на практика без да консумирате гориво.

Избягвайте ненужните превключвания на скоростите. Колкото по-малко смени вършиме, толкоз повече внимание остава на пътя. По-малко отмалялост, по-малък разход на гориво.
 Снимка 321703
 

Намалете факторите на противодействие при шофиране

Няколко фактора въздействат на устойчивостта при придвижване. Състояние на гумите, пътното покритие, завихряне при превишена скорост, вятър.

Гуми. Налягането и положението на протектора би трябвало да се ревизират най-малко един път седмично. Когато стане студено, въздухът се компресира и налягането в гумите понижава. По същия метод се уголемява с увеличение на налягането по време на стопляне.

При погрешно налягане (както нагоре, по този начин и надолу) износването на гумите се усилва с 5-7%. Когато налягането в гумите е ниско, контактното леке ​​се усилва, създавайки в допълнение противодействие при търкаляне. Това от своя страна усилва разхода на гориво и по-бързо изхабяване.

Факторите на аеродинамичното противодействие също въздействат на разхода. Важно е също разпределението на багажа и спомагателното багажно поделение на покрива на автомобила.
 Снимка 419465
 

Използвайте качествено гориво от познати компании.

Зареждайте гориво най-вече от бензиностанции на одобрени компании. Освен качествени горива, нормално те имат и атрактивни програми за лоялни клиенти, които постоянно са много печеливши.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР