Темата „Белене“ е дълга и стара. Дебатът за АЕЦ „Белене“

...
Темата „Белене“ е дълга и стара. Дебатът за АЕЦ „Белене“
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Дебатът за АЕЦ „Белене“ трябва да се пренесе в парламента

Темата „ Белене “ е дълга и остаряла. Дебатът за АЕЦ „ Белене “ би трябвало да се придвижи в българския парламент. Това сподели пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, следц заключителната конференция по отношение на осъществяването на стратегия БГ04 „ Енергийна успеваемост и възобновима сила “.

"Тази тематика участва повече от 36 години в българското общество. До този миг не се е намерило уместно решение за нея. Но аз се надявам, че в границите на отчета, който Българска академия на науките създаде и на полемиката, която следва да бъде извършена, ще намерим най-верния път за това по какъв начин по най-рационален метод да бъде употребявано оборудването и инфраструктурата, които притежаваме “, разяснява министър Петкова.

Тя напомни, че съгласно отчета на Българска академия на науките освен в България, само че и в района след 2030 година ще има недостиг на мощности. „ Какво ще се случи оттук насетне би трябвало да се реши с консенсус след провеждането на една полемика. Докладът на Българска академия на науките е една добра база за нея. Ще се вземе такова решение, което пази в оптималната степен ползите на страната “, уточни енергийният министър.

Във връзка с разновидността за приватизация на плана, тя разяснява: „ Това е една от опциите. От тук нататък страната, разбирайте бюджета, не трябва да влага спомагателен запас. Ние сме вложили над 3 милиарда лева Притежаваме площадка, нотификация, съоръжение и доста квалифицирана работна ръка. Така че ние сме вложили задоволителен запас и от тук нататък би трябвало да се търсят други разновидности, в случай че се вземе решение за реализация на плана “.

Министър Петкова още веднъж не се ангажира да уточни период, в който да се вземе финалното решение за плана. „ Трудно ми е да се наемам с някакъв заключителен период. Какъвто и период да посоча, може би няма да бъде финален, само че това, което считаме, че би трябвало да бъде направено е този спор да се придвижи в българския парламент и той да каже своята тежка дума. Там би трябвало да бъде дебатът “, сподели още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР