ТЕЛК трябва да бъде закрит. Това заяви д-р Стойчо Кацаров,

...
ТЕЛК трябва да бъде закрит. Това заяви д-р Стойчо Кацаров,
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: ТЕЛК трябва да бъде закрит

ТЕЛК би трябвало да бъде закрит. Това съобщи доктор Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето,в предаването "Лице в лице " по БТВ.

„ Единственият отговор на това по какъв начин да се спрат злоупотребите е просто ТЕЛК да бъде закрит. Това не значи, че някой ще вземе помощите на хората. Би могло да значи единствено нещо друго – че те биха могли да получават доста по-адекватна помощ по отношение на положението си”, съобщи журналистът Мария Чернева.

„ ТЕЛК самичък по себе си е неуместна система, не почива на никаква логичност и единствено основава пороци и не ги взема решение. Сега с приемането на Закона за персоналната помощ и Закона за хората с увреждания този недостатък още повече се задълбочава”, добави журналистът.

Стойчо Кацаров означи, че пенсията за неработоспособност е обезщетение за застрахователен риск. „ Ние сме задължени всеки месец върху нашите приходи осигуровка, която покрива и риска да изпаднем в положение на трайна нетрудоспособност. И когато изпаднем в такова положение, Национален осигурителен институт изплаща пенсия за неработоспособност. Аз споделям, че първо, това може да не е наложително, и второ, не е наложително да бъде в НОИ”, добави той.

„ Други осигурители или застрахователи евентуално също биха могли да предложат сходен пакет от услуги всеки жител самичък да реши дали да се обезпечава за този риск, дали това да е за всички положение или единствено за някои от тях – да вземем за пример за зрението или за слуха”, акцентира Кацаров.

По думите му по-либерален метод ще даде доста повече благоприятни условия и ще има по-малко съображение за търкания и спорове сред хората и институциите.

Според Мария Чернева корупционният напън ще се усили още повече. „ Първо, ТЕЛК към този момент е бетониран и двата закона – и за персоналната помощ, и за хората с увреждания. Там хапката, която идва с едно решение на ТЕЛК, става доста по-голяма. Ако до момента някакви месечни компенсации бяха обвързани с обезпечен приход, то в този момент се обвързват с линията на беднотия, която е в пъти по-голяма. Плащанията към този момент стават доста повече, т.е. в този момент доста повече хората ще имат интерес да си платят, с цел да получат по-висок % и да получават повече пари”, акцентира тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР