Телевизията навлиза в Израел с множество съмнения. Според основателите на

...
Телевизията навлиза в Израел с множество съмнения. Според основателите на
Коментари Харесай

Как Израел изтри цветната телевизия

Телевизията навлиза в Израел с голям брой подозрения. Според създателите на страната тя е опасност за политическия, обществен и културен живот на страната и е разход, който популацията не може да си разреши.

Първото телевизионно лъчение в Израел е черно-бяло, само че за разлика от множеството страни, повода не е в неналичието на технология. Когато малкия екран навлиза в младата страна през 1968 година, по света към този момент се излъчва пъстър сигнал, само че израелските управляващи смятат това  за непотребен разход. Опасяват се, че западните шоу стратегии ще разводнят еврейската просвета, ще трансформират политическите визии на хората и ще се понижи времето, което те отделят за четене, спектакъл и присъединяване в обществени действия. Така, в продължение на повече от 20 години, единственият израелски канал преднамерено изтрива цветовете от всичките си стратегии.
Въвеждането на новото устройство за информация е отсрочено допустимо най-дълго, само че по време на арабско-израелския спор през 1967 година потребността от него се усеща мощно. Новините за войната не могат да доближат бързо до нетърпеливите жители и държавното управление осъзнава, че  му би трябвало средство против арабската агитация. Много от палестинците, които живеят в окупираните територии, имат тв приемници и гледат стратегии от арабските страни, а Йордания стартира да излъчва вести на иврит за израелската публика. И по този начин, малкия екран на Израел започва на 2 май 1968 година Първото лъчение е на марша по случай Деня на независимостта.
По това време ретранслирането на цветни излъчвания е към този момент открита процедура по целия свят. През 1966 година броят на  закупените цветни тв приемници в Съединени американски щати надвишава 5 млн., а до 1972 година повече от 50% от семействата имат подобен. Телевизионните компании се доставят единствено с съоръжение, което поддържа новата технология.
Въпреки това първата израелска телевизия „ Канал едно “, излъчва черно-бели излъчвания. Това става допустимо благодарение на уред именуван „ изтривател “, който отстранява съставените елементи за цветна синхронизация. Скоро след неговото въвеждане на пазара се появява и устройство „ антиизтривател “, коeто възстановява целостта на сигнала, само че фенът би трябвало да настройва цветовете с бутон на всеки 15 минути.
Израелското държавно управление се пробва да убеди хората да не се стичат в магазините за електротехника под предлог, че всеобщото закупуване на пъстър тв приемник би се трансформирало в „ икономическо злополучие “. В пресата по това време не липсват сериозни отзиви по отношение на опитите да се спре софтуерния прогрес:
„ Всеизвестно е, че от израелската телевизия постоянно се е изисквало да изтрие цветовете по този начин, че публиката да вижда картината единствено в черно и бяло, също както я вижда държавното управление. “
Въпреки че главните причини на ръководещите са неравенството и сметките, всичко, което съумяват да реализират, е двустранно увеличение на разноските. „ Израелската телевизия купува цветни филми и сериали на цялостната им цена. Техниците изтриват цветовете, което евентуално също коства пари. След това потребителите купуват „ антиизтриващо “ устройство и получават пъстър сигнал. Това излиза скъпо както за страната, по този начин и за феновете. Единствените, които печелят, са фирмите. “

Постепенно публичният напън по този въпрос нараства и от време на време цветното ретранслиране е разрешено, като да вземем за пример през ноември 1977 година при визитата на египетския президент Ануар Садат в Израел и още веднъж през март 1979 година, по време на състезанието за ария на Евровизия. Но с цел да се трансформира излъчването на пъстър сигнал в нещо всекидневно, изминават още четири години.
Превод: Петрина Симеонова
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР