Телевизионната аудитория е една от областите, върху които пандемията от

...
Телевизионната аудитория е една от областите, върху които пандемията от
Коментари Харесай

Проучване Гледаме повече телевизия от извънредното положение насам, най-вече новинарските емисии

Телевизионната публика е една от областите, върху които пандемията от новия ковид оказва мощно въздействие. Данните от пипълметричното премерване на  Нилсен Адмосфер България показват, че средно-дневната телевизионна гледаемост през последните 7 дни се е нараснала с 65 минути, в съпоставяне със седмиците преди пандемията.       Повече време пред телевизионния екран прекарват и представителите на най-младите възрастови групи, които понастоящем са освободени от образователни занятия. Горещите тематики, свързани с разпространяването на COVID-19 са нараснали доста аудиторията на новинарските стратегии през последните дни.

Данните за българската телевизионна публика са резултат от премерване, основано на представителна извадка от 1 100 семейства, притежаващи най-малко един ефирен правоприемник (еквивалент на 2,700 души). Измерването се реализира от изследователската организация Нилсен Адмосфер България.

На 13-ти март българското държавното управление разгласи изключително състояние за цялата страна. В разследване на това бяха неразрешени визитите в питейни заведения, заведения за хранене, кина и други места с централизация на хора. От графиката по-долу излиза наяве, че още от идващия ден (14-ти март) има доста нарастване на средно-дневната дълготрайност на времето, прекарано пред телевизионния екран. Това повишаване става още по-силно изразено през идващите няколко дни, когато влизат в действие и други държавни разпореждания, забраняващи разнообразни действия навън. Най-общо казано, телевизионната гледаемост на възрастовата група 4 и повече години се е нараснала с 65 минути през последните 7 дни, спрямо данните от няколко седмици преди пандемията. Гледането на телевизия в продължение на повече от 6 часа и 20 минути (на 15-ти и 23-ти март, частично и заради неприятното време) слага нов връх, от началото на националното премерване, стартирало през 2014 година Подобрени са досегашните най-хубави резултати, измерени по време на новогодишните вечери през 2014 и 2016 година.

Тенденция за растеж на телевизионната гледаемост се следи освен в България, а и в страни като Южна Корея, Италия, Съединени американски щати, Чехия и други

Една от възрастовите групи, която илюстрира най-ясно растежа на времето, прекарано пред телевизионния екран, са младите фенове – възпитаници и студенти, които съгласно заповед, издадена от държавното управление, не вървят на учебно заведение от 16-ти март (добре е да се означи, че множеството от тях не са посещавали образователни занятия още от 6-ти март, заради грипна ваканция). Следващата диаграма съпоставя две криви на рейтинга (% от хората, които гледат телевизия в даден момент) - едната за интервала понеделник-петък, 16-20.3.2020 година (12-та седмица) и втората за интервала понеделник-петък (12-та седмица), осреднени данни от 2017 – 2019 година (когато не е имало грипна или различен тип ваканция). Разликата в равнищата на телевизионната гледаемост е забележителна, изключително в евентуалните образователни часове от 9:00 до 17:00 часа, само че също по този начин и късно вечер (защото на младежите не им се постанова да стават рано на идващия ден).

Все по-сериозните ограничения против разпространяването на новия ковид, налагани от българското държавното управление, водят до значителен растеж на аудиторията на новинарските излъчвания, от събота - 14-ти март. През последните 10 дни, средностатистическият българин на възраст 15 и повече години, притежаващ работещ ефирен правоприемник, е гледал 54 минути от ежедневните новинарски излъчвания, което е 1,7 пъти повече от нормалното. На 19-ти март двата най-големи частни телевизионни канала у нас редуцираха главните си вечерни новинарски излъчвания за сметка на журналистически стратегии, отдадени на пандемията. В часовия пояс 19:30 – 20:00 часа, съвсем 2,3 милиона българи са гледали една от тези стратегии.

Когато се вземат поради и новинарските излъчвания, и журналистическите стратегии, единствените събития от 2014 година насам, привлекли същата или по-голяма публика, са  били президентски, парламентарни, локални или европейски избори. Въпреки това, спрямо тези по-редки събития, единствено протичащото се около пандемията от COVID-19 е довело до толкоз огромна гледаемост на новинарски излъчвания и журналистически излъчвания, за интервал от две поредни седмици.   
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР