Телескопите Джеймс Уеб и Хъбъл заснеха удара на космическия апарат

...
Телескопите Джеймс Уеб и Хъбъл заснеха удара на космическия апарат
Коментари Харесай

Телескопите Джеймс Уеб и Хъбъл заснеха удара на сондата ДАРТ в астероид


Телескопите " Джеймс Уеб " и " Хъбъл " снимаха удара на галактическия уред ДАРТ на НАСА върху астроида Диморфос, оповестява Българска телеграфна агенция.

Изображенията ще оказват помощ на учените да уточнят процеса на изместване на орбитата.

Двата галактически телескопа за първи път бяха употребявани за по едно и също време наблюдаване на еднакъв небесен обект - метеорит на 11 милиона километра от Земята. С него беше осъществено първото в света тестване на технология за отбрана на планетата ни от рисково небесно тяло. 

В понеделник през нощта галактическият уред ДАРТ на НАСА се блъсна в Диморфос - дребна 160-метрова луна, която обикаля към по-голям астроид, в опит да отклони орбитата й.

Ще минат от няколко дни до няколко седмици, преди учените да потвърдят, че траекторията й е изменена. Малко след конфликта първите фотоси, направени от наземни телескопи и от бордовия наноспътник LICIACube, демонстрираха голям облак прахуляк към Диморфос, разпрострян се на хиляди километри.

Този облак телескопите " Джеймс Уеб " и " Хъбъл " снимаха от близко - от космоса, споделя пред Агенция Франс Прес Алън Фицсимънс, астроном от Кралския университет в Белфаст, участващ в наземните наблюдения по плана ATLAS - мрежа от четири телескопа на Хавай. Тези изображения ни разрешават да забележим " ясно по какъв начин този материал лети на части след избухливия удар на ДАРТ, това е много впечатляващо ", прибавя той. 

Кратерът е по-голям от предстоящото, сподели Иън Карнели. Той работи по задачата " Хера " на Европейската галактическа организация, която след четири години ще изследва от близко резултата от удара върху Диморфос.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР