Телескопът Хъбъл улови спираловидна галактика, ярка като скъпоценен камък, на

...
Телескопът Хъбъл улови спираловидна галактика, ярка като скъпоценен камък, на
Коментари Харесай

Хъбъл засне галактика – бижу на 68 милиона светлинни години

Телескопът Хъбъл улови спираловидна вселена, ярка като драгоценен камък, на 68 милиона светлинни години от Земята.

НАСА разгласява фотография на вселена „ ярко-бижу “. Галактиката – NGC 1385 – е в съзвездието Форнакс и се намира на милиони светлинни години от Земята. Името на съзвездието идва от латински и значи „ пещ “.

НАСА и Европейската галактическа организация разгласиха фотографията. НАСА съобщи в обява в блог в петък, че демонстрира NGC 1385, вселена в съзвездието Форнакс. Широката полева камера 3 на Хъбъл е снимала изображението, заяви американската галактическа организация.

Камерата е конфигурирана през 2019 година по време на последното посещаване на астронавтите на Хъбъл, прибавят от НАСА. Името Fornax не е от „ животно или античен господ “, споделят от НАСА, а вместо това идва от латинската дума за пещ.

Съзвездието е кръстено Fornax от Никола-Луи дьо Лакайл, френски астроном, роден през 1713 година “, се споделя в текста, съпътстващ фотографията.

Агенцията прибавя: „ Лакайл е кръстил 14 от 88 -те съзвездия, които към момента разпознаваме през днешния ден. Той наподобява е имал податливост да именува съзвездия на научни принадлежности, в това число Атлия (въздушната помпа), Норма и Телескопиум (телескопът). „

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР