Телескопът Джеймс Уеб е във финалния етап от завършване на

...
Телескопът Джеймс Уеб е във финалния етап от завършване на
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб е във финална фаза на разгръщане

Телескопът " Джеймс Уеб " е във финалния стадий от довеждане докрай на етапа си на разрастване, която продължи две седмици, предава БНР. Отворено е и последното огледало, написаха от НАСА в Туитър.

Тъй като телескопът е прекомерно огромен и не можеше да бъде изведен в орбита в оперативно положение, той беше превозен прегънат.

Отварянето му е комплицирана и сложна задача, която от НАСА дефинират като най-предизвикателния план, предприеман от тях в миналото.

Най-мощният галактически телескоп, правоприемник на " Хъбъл " - " Джеймс Уеб ", пое към Космоса с ракета " Ариана 5 " на Европейската галактическа организация от Френска Гвинея на 25 декември и се е отправил към орбиталната си точка, намираща се на 1,5 млн. километра над Земята.

Инфрачервените детектори, с които е оборудван, разрешават да се търси светлина от първите образувани звезди и галактики преди 13,5 милиарда години. Така астрономите ще получат нови данни за най-ранните моменти от развиването на Вселената, с цел да схванат произхода ѝ и да изследват всяка фаза от галактическата история, отбелязва Франс прес.

" Джеймс Уеб " е най-голямата и най-сложна обсерватория за галактически науки, създавана до момента на Земята. Той носи името на втория шеф на НАСА Джеймс Уеб.

Предстои шестмесечна подготвителна работа преди телескопът да стартира да извършва задачата си.

В края на този интервал " Джеймс Уеб " ще изпрати първите си изображения.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР