Телекомът придоби през миналата седмица целия норвежки бизнес на датската

...
Телекомът придоби през миналата седмица целия норвежки бизнес на датската
Коментари Харесай

Шведският телеком Telia купува телевизионния бизнес на Bonnier за 1 млрд. долара

Телекомът закупи през предходната седмица целия норвежки бизнес на датската TDC за 2.6 милиарда $

Движение на акциите на Telia

Увеличаване

Движение на акциите на Telia

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Безпрецедентно Комисия за защита на конкуренцията спря покупко-продажбите за " Нова телевизия " и ЧЕЗ

Антимонополният регулатор аргументира решенията си главно с това, че придобиваните компании са доста огромни
19 юли 2018
Шведският телеком Telia купува бизнеса на TDC в Норвегия за 2.6 милиарда $

Telia Company е един от основните съперници на Telenor на скандинавския пазар
19 юли 2018
" Теленор " с по-високи доходи и облага през второто тримесечие

Компанията усилва и междинния доход от краен консуматор (ARPU)
17 юли 2018
КРС: Телеком пазарът се свива като се изключи интернет и пакетните услуги

Общите доходи на фирмите в бранша са се намалили с 1.5% за 2017 по отношение на 2016 година
11 юли 2018 Шведският мобилен оператор Telia разгласи в петък, че е сключила договорка за закупуването на телевизионния бизнес на Bonnier. Целта, която компанията си слага, е да се концентрира върху скандинавските страни, до момента в който се отдръпва от пазарите в Азия.

Телекомът закупи през предходната седмица целия норвежки бизнес на датската TDC за 2.6 милиарда $ и удостовери, че води договаряния с Bonnier, с цел да усъвършенства телевизионното си наличие. Telia разяснява, че новата облага ще направи компанията " мощен противник " на пазара за мобилно и телевизионно наличие. Главният им съперник на скандинавския пазар остава норвежката Telenor.

Сделката и новите упования

Telia ще заплати 9.2 милиарда крони (1.03 милиарда долара) в брой без задълженията, като съгласно финансовите резултати сумата може да нарасне с още най-много 1 милиарда $.

Телекомът чака придобиването да има финансов резултат от 2020 година, като две години по-късно той може да доближи най-много 600 млн. крони. Той ще сътвори ново поделение, в което ще бъдат включени съществуващият тв бизнес и този на Bonnier.

Bonnier Broadcasting, която включва марки като шведската TV4, стрийминг услугата C More и финландската MTV, е осъществила продажби от 7.5 милиарда шведски крони предходната година и брутна облага от 423 млн. крони.

Къде се концентрира

" Придобиването на телевизионния бизнес на Bonnier няма да засегне програмата за назад изкупуване на акции на компанията или политиката ѝ за дивиденти ", разясниха от Telia.

Анализатори показаха подозрения, че изместването на фокуса към медиите може да навреди на главния телекомуникационен бизнес на Telia, заплашвайки изплащането на дивиденти в дълготраен проект.

Излизането на Telia от предходния преуспяващ пазар в Централна Азия, което стартира през 2015 година, способства за възстановяване на счетоводния баланс и увеличи упованията за по-голяма възвращаемост за акционерите.

Главният изпълнителен шеф на компанията Йохан Денинглин съобщи през предходната седмица, че компанията има опция за още придобивания. Той обаче не счита, че това би оказало въздействие върху проектите на Telia за назад изкупуване на акции и дивидентната ѝ политика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР