Текущо за тази промяна на пенсиите т.е. сегашната индексация не

...
Текущо за тази промяна на пенсиите т.е. сегашната индексация не
Коментари Харесай

Пенсионерите вземат толкова, колкото са работили документирано - мнението на председателя на социалната комисия в НС

Текущо за тази смяна на пенсиите т.е. сегашната индексация не мисля, че би трябвало да се урегулира в допълнение със законова смяна. Тя е много обективна, тъй като усилва пенсията на всеки един пенсионер според приноса му към пенсионната система, до момента в който е работил. " Не би трябвало със законодателни промени да чупим връзката сред приноса, който е имал човек в пенсионната система и това, което употребява по-късно " Това сподели Искрен Арабаджиев, ръководител на обществената комисия в Народното събрание и народен представител от " Продължаваме промяната ".

Той посочи, че в действителност част от пенсионерите вземат по-малка пенсия по отношение на декември, 2021 година, което се дължи на метода на преизчисление на пенсиите.

Арабаджиев удостовери заключението на Actualno.com за неприятна изненада - смяната (индексацията) в пенсиите приблизително е 12,5%, само че поради тригодишен интервал от ръководството на ГЕРБ, когато индексацията е била не по така наречен швейцарско предписание, има друга тежест поради размера на стажа.

Директорът на дирекция " Пенсии " в Националния застрахователен институт Любомира Язаджиева обаче към този момент сподели, че държавното управление готви обезщетения. Един от вероятните разновидности е да бъдат отпуснати самостоятелни добавки за всеки от ощетените пенсионери.

Добавките към пенсиите на всички пенсионери, които в началото възлизаха на 50 лв. месечно, а по-късно набъбнаха до 120 лв., падат до 60 лв. през тази година. Предвидено е спомагателните суми да се получават до месец юни, като към този момент няма изясненост какво ще се случи след тази дата. По този метод много пенсионери ще се почувстват ощетени, защото понижението на добавките ще изтрие чувството за нарастване на пенсиите. Така да вземем за пример, в случай че пенсионер е получават пенсия в размер на 450 лв. през предходната година и добавка от 120 лв., то месечната сума е достигала 570 лв.. След преизчисляването на пенсията с новата по-висока тежест за действителен застрахователен стаж, пенсията следва да скочи с към 56 лв. до 506 лв., в случай че приемем, че нарастването е с 12.5%. С добавката от 60 лв. пенсията нараства до 566 лв., което на процедура е по-ниска сума от получаваните 570 лв. през предходната година. В същото време, в случай че получаваната пенсия е била относително висока за българската реалност, да вземем за пример 1000 лв., след нарастването сумата ще скочи с към 125 лв. до 1125 лв.. С добавката от 60 лв. размерът нараства до 1185 лв., по отношение на 1120 лв., получавани през предходната година с високата добавка от 120 лв..
Правителството готви обезщетения за ощетените пенсионери
Правителството готви обезщетения за всички пенсионери, чиято нова преизчислена пенсия дружно с добавката от 60 лв. се окаже по-малка о...
Прочети повече
На въпрос на Actualno.com дали по време на последното ръководство на ГЕРБ (2017 - 2019) вярно е махнато швейцарското предписание, Арабаджиев уточни, че ще има разискване по какъв начин тъкмо да се променят и фиксират разпоредбите, с цел да е най-добре за пенсионерите. Тоест, в дълготраен проект какъв тъкмо да е методът на индексация.

От думите му стана ясно и друго - ръководещата коалиция имала за цел до края на юни да бъде приключен разбор на пенсионната система. На негова база да бъдат направени такива промени в нея, че тя да може да се самоиздържа. Припомняме, че в България системата е солидарна - на процедура това значи, че налозите и осигуровките, които заплащат работещите в този момент, отиват за погашение на направените пенсии на сегашните пенсионери. Когато сегашните работещи станат пенсионери, бъдещите работещи ще обезпечават техните пенсии.

Още: От 7 януари изплащат преизчислените пенсии и добавката към тях

Сподели с твоите другари

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР