Текстилната индустрия е на четвърто място по вредно въздействие върху

...
Текстилната индустрия е на четвърто място по вредно въздействие върху
Коментари Харесай

Сирма Желева: Отношението към дрехите втора употреба е осъзнат екологичен избор

Текстилната промишленост е на четвърто място по нездравословно влияние върху околната среда след храните, жилищата и подвижността. Секторът е на трето място по потребление на вода и земя и на пето по потребление на първоначални първични материали и обособяване на излъчвания. Това сподели секретарят на Българската асоциация " Кръгов текстил “ Сирма Желева в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Кръговата стопанска система е модел, ориентиран към удължение на виталния цикъл на продуктите. Екологичните изгоди и подпомагането на прехода към кръгова стопанска система по отношение на повторната приложимост на текстил са огромни, акцентира тя. " Въздействието на повторната приложимост на текстил е 70 пъти по-ниско спрямо производството на нови облекла. Събирането и оползотворяването на облекла и текстил са сполучлив образец за кръгова стопанска система, който се ползва в България от много години и се развива. Такива са и европейските условия и регулации. Модата също върви натам “, изясни Сирма Желева. 

По думите и, отношението към облеклата втора ръка е съзнателен екологичен избор, а не симптом на неприятен обществен статус. " Особено младото потомство от ден на ден се обръща към облеклата втора ръка по тези фешън подбуди. Изследване отпреди две години демонстрира, че 74% от хората считат, че купувайки текстил втора ръка, оказват помощ на околната среда, т.е. те осъзнават тази изгода. Отношението несъмнено се трансформира и тези изгоди са от ден на ден осъзнати “, разяснява тя. 

Една от главните цели на Българската асоциация " Кръгов текстил “, с изключение на да ползва на процедура кръговата стопанска система в текстилната промишленост, е и да осведоми популацията. БАКТ провежда редица мероприятия в тази посока. " В момента има галерия в Бургас, която демонстрира вредите от текстилната промишленост и изгодите от разделното събиране. През идната седмица организираме експертна кръгла маса, на която да обсъдим в действителност какви са провокациите и най-хубавите способи да въведем още по-ефективно тези системи в България. Разширяваме, доколкото е допустимо при актуалната рамка, системите за разделно събиране. От TexCycle организираме и събития с жителите по отношение на информираността “, изброи Сирма Желева. 

Доклад от изследване за изгодите и спестяванията от потреблението на облекла втора ръка демонстрира, че единствено за последните три години с помощта на БАКТ са спестени 1,7 милиона тона въглеродни излъчвания за произвеждане на нов текстил и облекло. " Това е равно на годишните излъчвания на 2 милиона коли – това са може би 3/4 от колите в България “, уточни Желева.  

Тя изясни, че сортирането и подготовката за повторна приложимост на текстилните артикули се прави ръчно. За негодните за втора ръка облекла се ползва технология за подбиране и преработване. Контейнери за преработване има в над 40 обитаеми места в страната. " Интерес към системите има и се надяваме, че ще можем да ги развием в допълнение “, добави Сирма Желева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР