Текстът е препубликуван от По всичко личи, че този път

...
Текстът е препубликуван от По всичко личи, че този път
Коментари Харесай

"Да се оттегля? Когато преценя." Как се сваля главен прокурор

Текстът е препубликуван от

По всичко проличава, че този път няма да има мърдане. Коалиционното съглашение още не е подписано, а тематиката за отстраняването на Иван Гешев и промяната на прокуратурата от ден на ден наподобява като незаобиколим приоритет на бъдещото ръководство.

Самият Гешев към този момент мина в словесна контраофанзива, като назова бъдещите ръководещи " прослойка богоизбрани като в Древния Рим ". Те пък дадоха отговор с апели да подаде оставка.

В този конфликт се включи даже очертаващата се като опозиционна партия " Възраждане ", която внесе собствен план за правосъдна промяна, а водачът ѝ намерено прикани за уволнението на Гешев, изправянето му пред съда и вкарването му в пандиза. Засега пасивни по тематиката остават само ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Но въпросът е какво ще предприеме бъдещото ръководещо болшинство и кое е реалистично да се случи най-бързо. " Свободна Европа " събра цялата налична досега информация, с цел да отговори на тези въпроси.

Призив за оставка и закриване на спецправосъдието

Според източници, осведомени с със законодателни оферти на съдружните сътрудници проектът най-общо е разграничен в две елементи - краткосрочна и средносрочна.

Първата планува по-лесно постижими ограничения за ограничение на пълномощията на основния прокурор, закриване на профилираните съдилища и прокуратури, въвеждане на правосъден надзор върху някои от отводите на прокуратурата да образува следствия и частична промяна на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Последното е обвързвано и с непрестанно напомняното гледище от Съвета на Европа за ограничване на въздействието на основния прокурор върху активността на правосъдните кадровици.

Като първа стъпка се оформя приемане на обща декларация от бъдещите съдружни сътрудници, с която да призоват Гешев самичък да подаде оставка. Това към този момент беше декларирано поредно от двама от водачите на " Продължаваме промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ) - Кирил Петков и Христо Иванов.

Краткосрочният проект на бъдещото болшинство включва трансформиране на Висш съдебен съвет от непрекъснато във краткотрайно настоящ орган, което да се случи не по-късно от 3 месеца от началото на 47-ото Народно заседание. Закриването на спецправосъдието пък е възприето като незабавна мярка, която ще бъде последвана от разискване на хрумвания за нови профилирани структури към общите съдилища и прокуратури.

Коалиционният контракт планува още въвеждане на процедура за наложително тримесечно отчитане на основния прокурор пред Народното събрание. Подобна опция съществува в парламентарния устав, само че Гешев я оспори пред Конституционния съд през лятото.

Сред измененията, планувани за неотложно приемане, попада и въвеждането на правосъден надзор за някои отводи на прокуратурата да проверява сигнали, да вземем за пример, когато са против основния прокурор и по-нисши прокурорски ръководители, за полицейско принуждение или от антикорупционната комисия. Както " Свободна Европа " към този момент писа, последната също ще претърпи сериозна промяна.

Разделяне на Висш съдебен съвет и разбор за мястото на прокуратурата

Средносрочните законодателни проекти на бъдещата коалиция, свързани с прокуратурата и Висш съдебен съвет, към момента нямат обрисуван съответен период на приемане, защото допускат конституционни промени, изискващи най-малко две трети от гласовете в 240-местния парламент, или общо 160 гласа.

Според разпределението на мандатите в 47-ото Народно заседание Политическа партия имат 67 депутати, Българска социалистическа партия - 26, " ИТН " (ИТН) - 25, а Демократична България - 16, което прави общо 134 гласа. Дори в случай че прибавим групата на " Възраждане " от 13 души, още веднъж не се оформя нужното болшинство за промени в главния закон. Затова на този стадий тази част от концепциите на бъдещите ръководещи наподобяват невъзможни за осъществяване без присъединяване на ГЕРБ или Движение за права и свободи.

Сред тях е делене на Висш съдебен съвет на независими съдийски и прокурорски препоръки, тъй че квотата на държавното обвиняване да няма въздействие във взимането на кадрови въпроси, свързани със съда. Освен това се предлага основаването на нов самостоятелен инспекторат, който да ревизира работата на бъдещите правосъден и прокурорски препоръки.

Бъдещото ръководещо болшинство разисква и възможен разбор на опцията на пренасяне на прокуратурата и следствието отвън състава на правосъдната власт. Вариант, против който управлението на държавното обвиняване постоянно е възразявало изрично.

Друга концепция на бъдещата коалиция е възможното унищожаване на фигурата на основния прокурор или свеждането на пълномощията му единствено до чисто организационни функционалности, както и понижаване на мандата му от 7 на 5 години.

Преговарящите партии са обсъждали и разбор на разновидността за основаване на механизъм за освобождение на основния прокурор от Народното събрание по предложение на министър на правораздаването.

По отношение на двете висши съдилища пък бъдещата коалиция стартира опция техните пленуми да са водещи в процедурите за избори на ръководителите им, както и условие те да бъдат настоящи съдии от съответния Върховен съд.

" Опит за пробив в законността и правовия ред "

Макар по-голямата част от тези планувани ограничения към момента да не са съобщавани публично, Иван Гешев към този момент дефинира поръчките за правосъдна промяна на бъдещите ръководещи като " опит за пробив в законността и правовия ред, който действително може да заплаши европейските полезности и правата на индивида ".

Преди ден под неговата закрила беше проведена конференция за бъдещото на профилираното правораздаване, на която бяха отправени интернационалните приветствия. Впоследствие основният прокурор акцентира, че спецпрокуратурата е получила поддръжка от италианските, гръцките и сръбските си сътрудници.

" Впечатлението на цялата прокуратура е, че цялата тая промяна, която по този начин назовават в кавички, и се показва, в случай че се вгледате деликатно, е просто [да] се търси по някакъв метод само и единствено да не е този основен прокурор. Това не подхожда по никакъв метод на европейските полезности ", разяснява Гешев пред медиите в четвъртък.

По думите му профилираните обвинители са приети освен в Европа, само че и в Съединени американски щати, само че " това, което се случва в България, е политическа, погрешна и подправена оценка за тяхната работа ".

" Това не значи, че те нямат проблеми, това не значи, че не би трябвало да се прави промяна, само че не може под формата на промяна да се основава усещане, най-малко в сътрудниците, че се стреми да се решат едни конкретени ползи на наранени от правораздаването лица. "

Гешев за следващ път разви тезата си, че фигурата на българския основен прокурор разполага с доста по-малко действителни правомощуя от европейските си сътрудници, както и че изказванията, че е " всесилен ", са " политическа легенда ".

Подобно на множеството пъти, в които разяснява тематиката обаче, той още веднъж не засегна събитието, че тези рецензии към този момент повече от десетилетие са отправяни от органите на Съвета на Европа.

Гешев отхвърли като " неистина " и изказванието на служебния вицепремиер Атанас Пеканов отпреди ден, че Европейската прокуратура е върнала на София Плана за възобновяване и поради казуса с неналичието на опция за следствие на основния прокурор.

На въпрос по какъв начин би коментирал апелите на Кирил Петков и Христо Иванов самичък да подаде оставка, ръководителят на държавното обвиняване съобщи, че не е чул действителни доводи за това. Той добави, че откакто го критикуат политици, значи си прави добре работата.

" Да се отдръпва? Когато преценява, че не съм потребен на прокуратурата и, че всичко това - тези неистини, които се изсипват, се окаже, че има нещо правилно. Значи, всичко това, което се приказва, слезе на доста долно, ниско равнище към този момент, личностно, обидно за мен дори в някакви аспекти и не мисля да го разясня ", добави Гешев с обобщението, че като прокурор си е правил работата " и не могат да намерят нищо ", по тази причина критиците му се занимават с " компромати и доноси ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР