Текстът е препубликуван от Ето някои странни привички и ритуали

...
Текстът е препубликуван от Ето някои странни привички и ритуали
Коментари Харесай

Странни ритуали: как се раждат тези литературни шедьоври

Текстът е препубликуван от

Ето някои странни навици и ритуали на известни създатели, основали шедьоври в литературата:

Световно известната, обичана и в България Исабел Алиенде основала първите си творби на няколко напълно необикновени места: в кухнята, в един килер, в кафенета и в коли. След като се заселва в Калифорния, Исабел Алиенде си купува къща с аспект към залива на Сан Франциско, с градина, басейн и дребна пристройка.

Ритуалите на Исабел Алиенде

Тъкмо в тази пристройка писателката се усамотява с литературните си планове. Там няма телефон, няма интернет и не е позволено влизането - като се изключи постоянните двуседмични срещи на тесния кръг от нейни приятелки.

 Къщата на духовете (ново издание)С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Всеки собствен разказ Исабел Алиенде стартира на един същи ден - на 8 януари - датата, на която написала писмо до своя обречен на смърт дядо. Тъкмо това писмо залегнало в основата на нейния най-прочут разказ " Къщата на духовете ".

Преди всеки нов разказ писателката се освобождава от всичко, което не е обвързвано с плана и раздава книгите, които са ѝ трябвали за предходния разказ. В един миг пали свещи и гори листенца култивиран чай, с цел да изиска помощ и ентусиазъм от починалите си предшественици и починалата си щерка.

Рано заран Исабел Алиенде извежда кучетата си на разходка, след това се отдава на къса медитация, изпива чаша чай и сяда да написа. С желязна дисциплинираност тя работи чак до осем вечерта, единствено с една къса разходка посред: неслучайно всеки нов ръкопис е подготвен още през май в недопечен тип.

 Исабел Алиенде: Семейството е опората, която държи всеки един от нас Исабел Алиенде: Семейството е опората, която държи всеки един от нас

Сър Артър Конан Дойл и магическото куфарче

 Шерлок Холмс. Пълно изданиеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Бащата на най-прочутия детектив в международната литература, Шерлок Холмс, постоянно пишел книгите си по време на своите пътешествия като преподавател по целия свят. Ето за какво през 1925 година си поръчал в Париж една персонално от него измислена сгъваема кожена работна масичка. Това мини-писалище се сгъвало и заемало формата на елементарен куфар. В разгърнато положение то си имало етажерка за книги, чекмедженца и даже дребна пишеща машина.

Когато работел у дома, Конан Дойл употребявал напълно обикновено писалище, заобиколено от акварелите на татко си. И от цяла сбирка харпуни, които напомняли за годините, прекарани от писателя като доктор на китоловен транспортен съд.

 " Елементарно, Уотсън! ": Всичко за Шерлок Холмс в един том

Ърнест Хемингуей, животните и алкохолът

 Сбогом на оръжиятаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

И той събирал харпуни. Легендарният американски публицист обичал да се обкръжава с ловни титли и принадлежности. На стената на спалнята му висяла препарираната глава на една газела, а върху скрина била метната леопардова кожа - обстоятелства, които през днешния ден биха възмутили бранителите на животните. Биографът на Хемингуей твърди, че писателят работел на нещо като нощно шкафче, цялостно с вестникарски отрязъци, дървени фигурки на животни и сачмени патрони, положени паралелно с торбичка зъби от диви животни и едно плюшено лъвче.

Авторът предпочитал да написа прав, стъпил с комфортните си пантофи върху кожа от антилопа, пред една катедра, нормално с молив. Когато творбата потръгнело, Хемингуей се прехвърлял на пишещата машина. Водел си таблица, в която попълвал броя думи, написани денем - нормата му варирала сред 500 и 2000, според от творбата. Пишел от рано заран до обяд, след това си почивал, плувал в басейна, разхождал се, като не забравял и първото за деня пиво. Всеизвестно е, че писателят пиел доста алкохол, само че в никакъв случай по време на работа.

 Хемингуей - пречупеният Хемингуей - пречупеният

Дилън Томас - щръкнал над сипея

 Дордето слънцето се пръсне С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Той обичал да работи в доста тесни пространства. Въпреки че имал цялостен апартамент в Лондон, той слизал да написа в една каравана в градината. Най-известната си книга " Портрет на художника като млад псе " Дилън Томас основал в една беседка в родния си Уелс. Неговата меценатка Маргарет Тейлър много време му предоставяла и една градинска колиба.

Последното работно място на Дилън Томас се трансформира в същинска легенда. Това е гаражът, издигнат от един локален доктор, с цел да приютява колите му.

Тази барачка е стъпила върху колони от лято желязо и се е надвесила над един сипей, с аспект към устието на реката. През 1940 година Дилън и жена му Кейтлин се нанесли в една къщурка наоколо, писателят заръчал да снабдят някогашния гараж с прозорци и печка, украсил го от вътрешната страна с картини и с репродукции от известни платна.

По обяд Дилън Томас се отбивал за по едно пиво в хотела наоколо, след което си отивал у дома, с цел да обядва с жена си - дружно с която вечер ходел в локалната механа.

Вирджиния Улф: пари и уединение

 Мисис ДалауейС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Легендарна е нейната поговорка " Една жена би трябвало да има пари и лична стая, в случай че желае да написа прозаичност ". Тя е уверена, че жената-творец има потребност от леговище. С парите от своя бестселър, романа " Орландо ", Вирджиния Улф си построява една пристройка, която първо употребява единствено за работа, само че след това към този момент и като спалня.

Често върви да написа в дървената барачка в градината, където я разсейвал само нейният брачен партньор Ленърд, който сортирал на тавана преди малко набраните ябълки.

Вирджиния Улф написа с перодръжка, върху тънка дървена поставка в скута си, само че по-късно минава на пишеща машина. В писмо до своя другарка тя апропо разказва момент от работното си ежедневие по този начин: " ще си запаля цигара, ще положа дъската на коленете си и след това, доста внимателно, като водолаз, ще се гмурна в последното изречение, което съм написала през вчерашния ден. "

 Автобиографичните есета на Вирджиния Улф са издадени за първи път на български Автобиографичните есета на Вирджиния Улф са издадени за първи път на български
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР