Текстът е препечатан от Тоест. Авторката е дългогодишна журналистка в

...
Текстът е препечатан от Тоест. Авторката е дългогодишна журналистка в
Коментари Харесай

БХК – удобният враг преди избори

Текстът е препечатан от " Тоест ". Авторката е дългогодишна журналистка в стратегия " Хоризонт " на БНР, репортерка от Стара Загора. Носителка е на премията " Паница " за гражданска героизъм.

Мечтата на националистите да бъде закрит Българският хелзинкски комитет няма да се сбъдне. Сигналът на Вътрешна македонска революционна организация до основния прокурор за преустановяване на активността на правозащитната организация поради " неприемлива интервенция в правосъдната система, оказване на напън върху българските магистрати и осъществяване на противоконституционна, незаконна, неморална и намерено антибългарска активност " ще остане без последици. Защото този, който си го избра, не желае това.

Нещо повече – министър председателят и водач на ГЕРБ обществено съобщи, че партията му работи добре с неправителствената организация. " Човешките права, свободата на словото, мисля, че са били знак, който партия ГЕРБ постоянно е изповядвала. И по тази причина ние не сме даже и обмисляли сходен вид ", съобщи в ефира на " ТВ Европа " Бойко Борисов.

И така – закриването на БХК в мандата на този основен прокурор не се планува.

Как ще реагира неговият правоприемник, изключително в случай че се споделя Иван Гешев, е мъчно да се предвижда. Макар че и той като своите прародители ще седне в най-овластеното и на процедура най-безконтролното място в страната не с цел да пази върховенството на закона, а с цел да служи на тези, които са го издигнали.

Реакцията на повече от 120 български и задгранични неправителствени организации в отбрана на БХК беше предстояща и разумна. Членовете на Платформата за гражданска взаимност (Civic Solidarity Platform) осведомиха дипломатическите представители и органите на Европейския съюз и Съвета на Европа за похищението против БХК, което те дефинират и като удар против всички неправителствени организации, подпомагащи работата на изпълнителната, законодателната и правосъдната власт. А заместник-директорът на " Амнести Интернешънъл " за Европа Масимо Морати съобщи: " Това е невиждан опит от страна на властта да бъдат заглушени самостоятелните и сериозни гласове в България [] и чакаме основният прокурор изрично да отхвърли настояването за закриване на организацията. "

Националистите от дълго време виждат зложелател в лицето на БХК.

По простата причина, че организацията пази правата на роми, мигранти, бежанци – все стигматизирани от националистите групи, в които те съзират съществена опасност за националната ни еднаквост и за благоденствието на обществото ни. Без тези врагове обединения като Вътрешна македонска революционна организация, " Атака ", НФСБ, " Възраждане " и други не биха могли да реализират своята политическа активност. А тя по-скоро би следвало да е обект на прокурорско внимание, изключително в случаите, когато водачи и деятели на тези партии издигат апели за използване на изключително законодателство по отношение на ромите да вземем за пример или употребяват тирада на омразата, какъвто бе последният случай с узурпирането на ефира на Българска национална телевизия от Волен Сидеров.

През годините националистите насаждат непоносимост в обществото ни освен към БХК, само че и към други планове, финансирани от фондации като " Отворено общество " или " Америка за България ". Правят го през личните си и през кафявите медии, само че получават поддръжка даже и в огромни национални и публични медии, въпреки и единствено от обособени, само че блестящо разпознаваеми гласове. А в петък депутати от " Обединени патриоти " оповестиха, че внасят ремонти в Закона за правосъдната власт, с които се не разрешава финансирането на професионалните организации на магистратите от непознати страни и непознати организации.

Появи се и нова лексика през последните години – " грантаджии ", " соросоиди ", " джендъри " и други сходни. Тази изразителност се пробва да замести неналичието на причини в обществените полемики по тематики, свързани с активността на правозащитния бранш и на партии, изповядващи демократичните полезности, и да обругае както самите неправителствени организации, по този начин и задграничните им донори.

Българският шовинизъм е обвързван генетично с Русия

и постоянно е прокарвал нейните ползи в страната ни. Затова ненавистта му към либерализма – синоним на евроатлантическата ориентировка на България, става все по-силна. И все по-отчетливи тежненията на националистическите партии за възбрана на неправителствените организации като БХК, които дават правни услуги на хора – жертви на расизъм, дискриминация, полицейски, прокурорски или различен тип институционален произвол, включително и на правосъдни решения.

Официалното оповестяване от режима на Владимир Путин на неправителствените организации с външно финансиране за непознати сътрудници, както и възбраната на активността на " Отворено общество " в Русия и Унгария (където одобриха и специфичен закон против мигрантите) е вяра за националистите, че това може да се случи и тук. Те бленуват да видят стъпкани " безродниците " и " продажниците ", както назовават деятелите на БХК, приветстват държавната политика на Унгария, Полша и Словакия за отвод от банкет на бежанци и желаят България да се подреди до тях. И на Борисов му се желае да е българският Орбан, но не смее. Има и за какво.

Случаят с Джок Полфрийман ескалира националистическия писък,

а Държавна сигурност впрегна целия си запас (чиито размери надали подозираме), с цел да обругае активността на магистрати с потвърден престиж и на най-уважаваната правозащитна организация в България. В офанзивата против правосъдния състав, определил предварителното условно освобождение на австралийския жител, и против БХК, който работи интензивно за построяването на потенциал за съдии и прокурори, се включиха даже учени с досиета в Държавна сигурност. А нервността в обществените мрежи сподели уродливата мимика на безпросветния " национализъм " и стигна даже до закани за обществен линч за тримата съдии и ръководителя на БХК.

Това, че Ангел Джамбазки написа сигнал до основния прокурор с искане за възбрана на активността на Хелзинкския комитет по време на предизборната си акция като претендент за кмет на София, е понятен ход, срещнал утвърждение и поддръжка. Да, той даже може да вдигне с процент-два резултата на евродепутата. Но трайно и дълго насажданите клишета за БХК (днес наред е той, на следващия ден ­– други правозащитни организации) в обществото ни е рискова наклонност.

Сред многото неистини за активността на БХК е тази, че организацията се застъпва само за ползите на ромското малцинство в България

и измежду предпазените нямало нито един етнически българин. И аз (като Джамбазки) ще кажа, че съм бяла, въпреки да не виждам в това никакво преимущество или привилегия. Но получих, без да диря, поддръжка от правозащитната организация. По време заведеното против мен (впоследствие загубено) дело за " клюка " по искане на Венцислав Драганов – предприемач, обвързван с Държавна сигурност и непосредствен на министър Емилия Масларова, наблюдаващ на траялия три години правосъден развой беше Юлияна Методиева, тогава основна редакторка на списание " Обектив ", издание на БХК.

Всеки, който познава активността на организацията, знае, че нейни специалисти от години работят за хармонизиране на правосъдното и общественото законодателство.

Без дейната позиция на Хелзинкския комитет нямаше да стартира процесът на деинституционализация на децата от домовете

и на възстановяване на грижите за възрастни хора и хора с увреждания.

Ще напомня на кресливите политици с къса памет, че след абсурда, който провокира показаният във Англия филм на Би Би Си, сниман в Дома за деца и младежи с умствена назадничавост в село Могилино, БХК изиска от основния прокурор да разпореди инспекция на тези институции в страната. Тя извади ужасяващи обстоятелства за десетки смъртни случаи, недохранване, малтретиране и принуждение над деца. Тогавашната обществена министърка Емилия Масларова дефинира кино лентата като агитация против България и изрече циничната си имитация, че децата в домовете " толкоз си могат ".

В тази инспекция се видя и същинското лице на българската прокуратура,

която не откри данни за закононарушения и не образува нито едно досъдебно произвеждане. Затова БХК заведе дело в Софийския областен съд против прокуратурата на Република България за дискриминация на голям брой деца и младежи с умствена назадничавост, настанени в институции. По него е било реализирано бързо съглашение, че прокуратурата ще ревизира всички домове. Последвали са досъдебни производства, завършили без обвинителни актове.

Постановленията за преустановяване са били изпращани до Хелзинкския комитет, а неговите адвокати са ги обжалвали пред Върховната касационна прокуратура. Това става в мандата на Борис Велчев като основен прокурор. Неговият правоприемник Сотир Цацаров обаче разпорежда актовете на прокуратурата да не се дават на БХК. Това слага съществени усложнения пред правозащитната организация, само че тя не се е отказала да наблюдава до дъно дейностите на държавното обвиняване.

През 2015 година БХК изиска от Държавната организация за протекция на детето да проверява гибелта на 292 деца,

умряли в интервала от 2010 до 2014 година в домове за медико-социални грижи. БХК завежда и каузи в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург за шест деца, умряли в институции. Делата обаче не са били позволени за разглеждане, защото в тези случаи Комитетът няма юридически интерес, разяснява за " Тоест " правист от организацията. В офиса на Комитета и до през днешния ден не престават да постъпват сигнали за измъчвани деца.

Всеки, който би желал да си сътвори вярна визия за БХК, би могъл да открие стотици изявления за нейната активност, минимум на формалната ѝ страница в интернет. Там могат да бъдат открити и донорите на организацията – Върховният комисариат за бежанците към Организация на обединените нации, УНИЦЕФ, Европейския съюз, фондациите " Отворено общество " и ОУК, частни донори.

Според проучване на Институт " Отворено общество " за публичните настройки към речта на омразата в България тя се развива на обособени талази, които са в директна връзка с политическата обстановка, и в разнообразни интервали визира разнообразни малцинства,

само че поддържа в публичното пространство непрекъснат декор на тревога и напрежение.

А поради неналичието на неоправдателни присъди за закононарушения, свързани с расова, етническа и религиозна ненавист, все по-малко хора знаят, че речта на омразата е закононарушение. Затова понижава и утвърждението за наказателно гонене на политици и публицисти, които употребяват обществено тирада на омразата, както и на деянията на нападателен шовинизъм.

В социална среда, която освен има толерантност към вербалната експанзия, само че даже я насърчава (особено в обществените мрежи), не може да има логичен диалог за политики, хрумвания и полезности. Напротив, той става неосъществим и неуместен, когато изключват микрофони на публицисти или ги смъкват от ефир, а политици " завладяват " студиата на публични медии, с цел да надъхат гласоподавателите си с ненавист.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР