Текстът е част от темата за икономическите предизборни програми на

...
Коментари Харесай

Данъци и бюджет - заявките на ГЕРБ, Демократична България, БСП и Слави преди вота

Текстът е част от тематиката за икономическите предизборни стратегии на партиите, което .
През последните години финансите на страната се управляваха консервативно, само че и непрозрачно. Бюджетът се планираше по този начин, че през есента ръководещите се оказваха с екстра милиарди, които разпределяха без явен аршин към избрани общини или пък държавни предприятия (пример - " Автомагистрали " ), след което се пренасочваха в неразбираеми направления, само че най-много към компании - любимци на властта. Логично всички политически сили в съпротива обръщат внимание на този циничен модел и оферират (според разбиранията си) ограничения за неговото спиране, както и по-голяма отчетност при разпределението на парите на данъкоплатците.

През 2021 година обаче надали ще има остатък за харчене. Всъщност най-вероятно ще се наложи проверка на бюджета, в случай че се съди по данните за осъществяването му към февруари - разноските са с 20% над миналогодишните главно поради увеличени пенсии и заплати, до момента в който приходите са със 100 млн. лева по-малко. Държавните финанси към този момент са планувани на недостиг от 4.9 милиарда лева в края на годината, а през всяка от идващите 3 години падежират огромни излъчвания еврооблигации. Има и още - сега се подписват куп контракти (например за военно оборудване) със период на осъществяване и заплащане през идващите няколко години.

В допълнение - освен това развиване на здравната рецесия възобновяване на стопанската система ще е постепенно. Така че който и да поеме ръководството на страната, би трябвало да е наясно, че ще има малко фискално пространство за деяние.

На този декор в доста от предизборните платформи може да се открие концепцията за въвеждане на необлагаем най-малко за налог общ приход (ДБ, " ИТН ", БСП). С изключение на партията на Корнелия Нинова останалите две обединения категорично акцентират, че това не значи унищожаване на единната 10-процентна ставка, с която се таксуват приходите, а предлагането им по-скоро би трябвало да се преглежда като съкращаване на данъчната тежест. Според ГЕРБ, в случай че се вкара необлагаем най-малко, без да се усилват ставките на междинните приходи (тези сред 1000 и 2000 лева.), " ще се осъществя голяма загуба за бюджета в порядъка на 1-1.5 милиарда, което ще понижи така и така ниската приходна база на бюджета ". Българска социалистическа партия тича по своя пътека и предлага хора с месечен приход над 3600 лева да се таксуват с по-висока ставка, без да показват каква. Проблемът е, че това е така наречен градска междинна класа, които нормално са заети в браншове с висока добавена стойност. Идеята на левицата е тази мярка да се съчетае с по-висока данъчната ставка върху приходите от дивиденти и ликвидационните дялове, което в действителност ще повлияе отрицателно на капиталовите планове на бизнеса в миг, в който те би трябвало да се предизвикват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР