Тексаският департамент за обществена безопасност идентифицира 33-годишния Маурисио Гарсия като

...
Тексаският департамент за обществена безопасност идентифицира 33-годишния Маурисио Гарсия като
Коментари Харесай

Какво е „RWDS“ - емблемата на гърдите на стрелеца от Тексас

Тексаският департамент за социална сигурност разпознава 33-годишния Маурисио Гарсия като хипотетичния причинител на убийството. Той беше смъртоносно прострелян в събота от служител на реда, който инцидентно се намирал наоколо до мястото на нападението.

Федералните сътрудници преглеждат сметки в обществените мрежи, които съгласно тях е употребявал Маурисио Гарсия, и постове, които показват интерес към неонацистки и расистки възгледи, сподели служителят, поискал анонимност, който няма право да разисква обществено детайлности от следствието.

Когато е бил погубен от полицията, Гарсия е носел на гърдите си емблема с надпис " RWDS " ( " Right Wing Death Squad " ) - акроним на фразата " Десен отряд на гибелта ", известна измежду десните екстремисти и групите, вярващи в превъзходството на бялата раса, сподели служителят.

Освен прегледа на постовете в обществените медии федералните сътрудници са разпитали членове на фамилията и познати на Гарсия, с цел да изяснят идеологическите му убеждения, добави служителят. Преглеждат се и финансови документи, онлайн изявления и други електронни медии.

Началникът на полицията на град Алън Брайън Харви е отказал нощес да отговори на въпросите на АП, като сподели за следствието: " Всъщност нямаме доста информация ".

Служител на органите на реда съобщи, че следователите претърсват мотел в Далас покрай междущатска автомагистрала, където Гарсия е бил отседнал. Според него полицията е разкрила на мястото на случая голям брой оръжия, в това число пушка вид АР-15 и револвер.

Какво означва емблемата  " RWDS "

" RWDS " се вижда през последните години върху облеклата на някои членове на крайнодесни екстремистки групи по време на шествия или митинги, изключително в дните преди протеста на 6 януари 2021 година в Капитолия, напомня американското издание.

На 12 декември 2020 година няколко членове на " Горди момчета " (Proud Boys), определяни като група на омразата, носеха шапки и емблеми " RWDS ", до момента в който се събираха на Freedom Plaza във Вашингтон, окръг Колумбия, с цел да чуят речта на последователя на концепцията за бялото предимство Ник Фуентес, писа " Ню Йоркър ".

На различен протест няколко дни по-късно, съгласно неправителствена организация за правни грижи на бедните (Southern Poverty Law Center - SPLC), повече " горди момчета " са били видяни да носят акронима на тактическите си жилетки, до момента в който горят банер Black Lives Matter.

През 2021 година The Daily Beast заяви, че американски морски пехотинец на дейна работа, който е бил обвързван с частна чат група, наричаща себе си " Десен отряд на гибелта ", е бил под федерално следствие за хипотетичен скрит план за нахлуване против Националния комитет на Демократическата партия с експлозиви, ракетни установки, и автоматизирани пушки.

Фразата също по този начин наподобява е част от странния набор от мемета, желани от бели националисти и крайнодесни провокативни, екстремистки настроени персони, изключително онлайн и основно мъже - edgelords), като SLPC оповестява, че потребителите на към този момент несъществуващата платформа r/The_Donald (subreddit, където участниците създаваха полемики и интернет мемета в поддръжка на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп - б.р.) постоянно са обсъждали прекосяване към " цялостен RWDS ", като са фантазирали принуждение на расова и религиозна основа.

Още през 2018 година беше обявено, че " Горди момчета " се появяват на манифестации, носейки " RWDS " на ръкавите на тениски, с показателен, крайнодесен мем по отношение на чилийския деспот ген. Аугусто Пиночет: " Пиночет не направи нищо неприятно. " Фразата, съгласно The Intercept, препраща към " стратегия за изтребване ".

Пореден апел на Байдън против оръжията

Президентът Джо Байдън прикани през вчерашния ден още веднъж Конгреса да забрани автоматизираните оръжия, ден след пукотевица в мол в Тексас.

" Отново приканвам Конгреса да одобри законодателство, забраняващо автоматизираните оръжия и пълнителите с огромен потенциал. Призовавам за въвеждане на инспекции на правосъдното и психиатрично предишното. За условие за безвредно предпазване (на оръжия). За преустановяване недосегаемостта на производителите на оръжия ", сподели в изказване американският президент, представен от Агенция Франс Прес.

" Ще го подпиша незабавно ", сподели Байдън.

" Имаме потребност от повече дейности и по-бързи, с цел да спасим животи ", добави той.

Призивът на Джо Байдън надали ще докара до възбрана на сходни оръжия от Конгреса. Републиканците, които управляват Камарата на представителите, са гневни съперници на сходна концепция, показва Агенция Франс Прес.

Атака против имигранти в Тексас

Междувременно пред център за настаняване на мигранти в Баунсвил, щата Тексас. Шофьорът на колата е арестуван и се намира в болница, оповестиха локални малките екрани.

Инцидентът е станал в 8:30 ч. локално време покрай центъра " Озанам ", където са настанени мигранти и бездомници, оповестиха малките екрани Си Би Ес и Ен Би Си, цитирайки лейтенант Мартин Сандовал от локалното полицейско ръководство.

Сред убитите има мигранти, добави полицейският чиновник пред телевизия " Фокс нюз ".

Граничният град Браунсвил е едно от местата в Съединени американски щати, където идват потоци от мигранти от прилежащо Месксико, показва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР