Тежко болни пациенти продължават да остават без лекарства въпреки многократно

...
Тежко болни пациенти продължават да остават без лекарства въпреки многократно
Коментари Харесай

Тежко болни пациенти продължават да остават без лекарства


Тежко заболели пациенти не престават да остават без медикаменти макар неведнъж обявените ограничения, сигнализира Нова телевизия. Проучване на пациентска организация демонстрира, че най-често има проблеми при обществено значими болести, като диабет, както и ревматични и редки заболявания.

На пръв взор в никакъв случай няма да кажем, че АнтонАнтон е с тежко генетично заболяване. Със спорт и вярно хранене се поддържа в положително положение. Също и с доста медикаменти, само че неналичието на някои от тях му е създавала проблеми. Мъжът споделя, че отишъл в една аптека и там му загатнаха, че не могат да ми обезпечат цялото количество. „ Оказа се, че в цялата аптечна мрежа го има този проблем” изясни Антон Алексиев, който е част и от Асоциация " Муковисцидоза ".

Пациентите, които получават медикаменти по Здравна каса, към този момент могат да подават сигнал в специфичен уебсайт, с цел да стигне информацията до здравните управляващи.

По закон търговците на едро първо би трябвало да обезпечат потребностите на българските пациенти - това е техен ангажимент, той не се съблюдава и не се управлява от никой”заяви Ваня Добрева - Сдружение за развиване на българското опазване на здравето.

И търговците на дребно - аптеките - са се убедили от опит, че постоянно пациентите търсят изчезнали медикаменти, които подлежат на по този начин наречения успореден експорт.

„ Точно избрана група медикаменти липсват непрестанно. Това е тъкмо тази група, която се изнася”, уточни Николай Костов - Асоциация на притежателите на аптеки.

Проблемът с изчезналите медикаменти се дължи и на огромните отстъпки, които страната изисква от фармацевтичните компании, както и на индустриални усложнения.

„ Имаме 608 сигнала към днешна дата и 66% от тях се дължат на трайно или краткотрайно прекратен импорт. Това е огромният проблем - нарушаванията в ритмичността на доставките”, посочи Боряна Маринкова - Българска асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти.

През 2017 година беше разрушена проведена незаконна група за успореден експорт на животоспасяващи медикаменти. Тогава здравните управляващи дадоха обещание да проработи електронна система, която да управлява процеса по-ефективно. Към днешна дата й се вършат пилотни проби.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР