Тежките случаи на протичане на коронавирусната инфекция са свързани с

...
Тежките случаи на протичане на коронавирусната инфекция са свързани с
Коментари Харесай

Проблеми с кръвоснабдяването утежняват протичането на коронавируса

Тежките случаи на протичане на коронавирусната зараза са свързани с проблеми в кръвоносните съдове, с кръвосъсирването и кръвоснабдяването. Това демонстрират проучвания на умряли пациенти в Швейцария. Рисковите фактори са тези, които понижават функционалността на клетките, “тапициращи “ вътрешната страна на кръвоносните съдове, съобщи пред БНР проф. доктор Александър Цанков, началник на Отдела по аутопсия в Университетската клиника в Базел, Швейцария.

“Все още сме надалеч от това да имаме явен кръвен индикатор, който да каже – да, това е рисковата група. Рисковата група клинично доста елементарно се разпознава – огромни, едри мъже със свръхтегло, група А, с високо кръвно. Това е сигурно рискова популация “, разяснява проф. Цанков.

Заедно с лекари от прилежащия кантон екипът на проф. Цанков е изследвал общо 21 умряли от Covid-19. Под микроскоп е бил регистриран кръвен застой в белите дробове на умрелите пациенти.

“Това, което ни учуди, е, че в множеството случаи не се виждаха възпалителни болести, а по-скоро промени на алвеоларните мембрани, на дихателните мембрани във въздушните мехурчета на белия дроб и най-важното – промени в дребните кръвоносни съдове на тези алвеоли “, уточни експертът.

Освен това патолозите в Базел и Цюрих са засекли и дребни съсиреци в кръвоносните съдове на бъбреците и червата на умрелите. Именно нарушеното кръвоснабдяване е една от аргументите за тежкото протичане на заболяването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР