Тежки жеги измъчват хората в Индия и Пакистан. Температурите в

...
Тежки жеги измъчват хората в Индия и Пакистан. Температурите в
Коментари Харесай

Индия: такова нещо не е имало от 120 години насам

Тежки жеги изтезават хората в Индия и Пакистан. Температурите в огромни елементи от района надвишават доста 40 градуса. Метеорологичните служби на двете страни предизвестяват, че това ще продължи.

Подобни температури не са нищо извънредно за Южна Азия, само че нормално те настъпват чак през май и юни. Тази година жегите започнаха доста по-рано: през март и април. Така да вземем за пример Индия означи най-горещия март от 1900 година насам. Причината: северозападни ветрове транспортират изсъхнал парещ въздух към северната част на Индия и западен Пакистан.

Най-горещият сезон занапред следва

Тези жеги, почнали още през март и април, са сигнал за това, което чака района през май и юни, споделя Дилееп Маваланкар, шеф на Индийския институт за публично здраве. А метеорологът Сардар Сарфраз от пакистанския милионен град Карачи изясни, че сега нормалните охлаждащи ветрове от vom Arabischen Meer просто не се появяват.

Индийският министър председател Моди предизвести за заплахата от пожари. " Температурите бързо се повишават, а това е извънредно за това време на годината. В сходна обстановка се повишава и броят на пожарите. През последните дни избухнаха доста горски пожари, както и пожари в лечебни заведения и на исторически места ", сподели той по време на конференция с министър председателите на обособените индийски щати.

В индийската столица да вземем за пример от дни гори едно голямо бунище. Отровен облак се движи над северната част на града. Потушаването е невероятно - също заради голямата горещина. На други места високите температури унищожават реколтата по нивите - през последно време вали трагично рядко. Така да вземем за пример в щатите Пунджаб, Харяна и Утар Прадеш реколтата от пшеница е била с сред 10% и 35% по-малка, както показва локалният вестник " The Economic Times ". И водата на някои места към този момент не доближава.

Индия - климатично неутрална едвам след 2070?

Жегите натоварват мощно и електропреносната мрежа. Често се стига до прекъсване на тока, в някои щати токът даже бива изключван по проект. Много от въглищните електроцентралите се оплакват от дефицит на въглища. А в северна Индия, в Хималаите, глбетчерите се топят с невиждана скорост. Това, което следим в Индия, несъмнено е последица, обвързвана с измененията в климата, уверена е експертката Мариам Захариа. " Преди сходно нещо се случваше един път на всеки 50 години. А в този момент се стига до тежки жеги на всеки четири години ", споделя тя пред телевизия NDTV. Ако не предприемем нищо по въпроса, ще се случва и още по-често. "

През предходната година индийският министър председател изясни по време на Климатичната среща на върха в Глазгоу, че Индия може да реализира така наречен климатична индиферентност едвам през 2070 година - и то единствено с огромна финансова поддръжка от индустриалните страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР