Тежки експлозии и стрелба се чуват в столицата на Судан,

...
Тежки експлозии и стрелба се чуват в столицата на Судан,
Коментари Харесай

Тежки сблъсъци в суданската столица

Тежки детонации и пукотевица се чуват в столицата на Судан, Хартум, и обвързвания с нея град Омдурман оповестиха поданици, макар удължаването на нежното помирение сред двамата воюващи генерали, оповестява Асошиейтед Прес.

След към този момент двуседмичните боеве, които трансфораха Хартум във военна зона и хвърлиха Судан в ужас, необятна група от интернационалните медиатори - в това число африкански и арабски народи, Организация на обединените нации и Съединените щати - ускориха натиска си върху съперничещите си генерали за започване на договаряния за разрешаване на рецесията.

Досега обаче те съумяха да реализират единствено поредност от нежни краткотрайни прекратявания на огъня , които не съумяха да спрат изцяло конфликтите, само че сътвориха задоволително мъртвило за десетки хиляди суданци да избягат в по-безопасни региони и за непознати страни да изтеглят хиляди от своите жители по суша, въздух и море.

На фона на продължаващия безпорядък Турция сподели, че край Хартум в петък, часове откакто и двете страни одобриха.При стрелбата няма потърпевши.
 Белият дом прикани американците да изоставен Судан
Белият дом прикани американците да изоставен Судан

Във Вашингтон търпят рецензии, защото не започнаха евакуация като други страни

Ожесточени конфликти с чести детонации и пукотевица продължиха в петък в влиятелния квартал Кафури на Хартум, където военни самолети бомбардираха бойци на Силите за бърза поддръжка (RSF), споделиха поданици. Съобщава се също за конфликти към щаба на военните, Републиканския замък и региона покрай интернационалното летище в Хартум. Всички тези региони са горещи точки, откогато войната сред военните и RSF избухна на 15 април.

Лекарите в суданската столица споделиха, че RSF са отвличали медицински личен състав, с цел да лекуват своите ранени бойци - знак, че паравоенните формирования се затрудняват да получат здравна помощ.

В петък командирът на суданската войска военачалник Бурхан изключи опцията за договаряния със своя противник от Силите за бърза поддръжка (RSF) военачалник Дагало, обвинявайки го в образуване на протест против страната, ден откакто военните показаха подготвеност за договарянията по самодейността. Дагало " желае да ръководи Судан, да заграби неговите запаси и да усили благосъстоянието си ", сподели Бурхан в изявление за финансираната от Съединени американски щати телевизия Alhurra, отричайки, че желае властта за себе си.

Най-малко 512 души, в това число цивилни и бойци, са били убити от 15 април, а други 4200 са ранени, съгласно суданското здравно министерство. Синдикатът на лекарите, който наблюдава цивилните жертви, е записал минимум 387 убити цивилни и 1928 ранени.

Здравната система е пред колапс и десетки лечебни заведения не работят. Множество филантропични организации трябваше да прекратят активността си и да изтеглят чиновниците си.
 СЗО предизвестява за биологична опасност в Судан
СЗО предизвестява за биологична опасност в Судан

Окупирана е лаборатория, в която се съхраняват патогени на морбили и холера
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР