Тежка зима в Родопите. Втори ден вали обилен сняг, което

...
Тежка зима в Родопите. Втори ден вали обилен сняг, което
Коментари Харесай

Обилен сняг и нови ограничения за шофьорите в Смолянско

Тежка зима в Родопите. Втори ден вали изобилен сняг, което наложи нови ограничавания за водачите.

Нови 10 см сняг натрупа от сутринта. Така с вчерашния снеговалеж по високите елементи в Родoпите снежната завивка доближи до 80, а тук-там даже до 1,2 м. Въведено е ограничаване по пътищата за коли над 12 тона, както има и възбрана за шофиране без вериги.

Снимка: bTV

Пътната полиция следи за осъществяването на разпоредбите, такива патрули има и на всички проходи. Следят се равнищата и на язовирите край Златоград и Рудозем, заради заплаха от преливане.

Снимка: bTV

" През нощта са работили над 50 машини, имаме подготвеност денем, когато се чакат значителни снеговалежи да сме в цялостна готовност към 80 машини ще работят ", сподели регионалният шеф на Смолян Неделчо Славов.

Снимка: bTV

Екипи на " Пожарна сигурност " пък са в подготвеност за създаване на насипи край язовирите. Този в Златоград прелива от през вчерашния ден, за това е почнало и следено изпускане
Проливен дъжд в Смолянско: Следят се реките и сериозните точки Задължително с вериги е придвижването по пътищата в област Смолян.
Язовир Пловдивци има още 35 см до равнището на преливане.

Всички пътища са проходими при зимни условия, няма и сигнали за бедстващи хора.

Снимка: bTV

Въпреки нарасналите размери, заплаха от преливане на язовирите в Родопите няма.

Под непрестанен надзор са трите огромни язовира от каскадата " Арда " – " Кърджали ", " Студен Кладенец " и " Ивайловград ".

Според службите и трите водоема имат задоволително свободен размер. Язовирите " Кърджали " и " Студен Кладенец " са цялостни на 60%. В регионалните управи на Хасково и Кърджали няма сигнали за преливащи микроязовири.

Сняг и на Югозапад.

Проходът " Предела " беше затворен за камиони, а водачи се оплакаха, че пътят не е измит. Снегът, който вали в региона, не е доста, само че се кара мъчно, споделят пътуващите.

Те ни изпратиха и фрагментите, които виждате, в платформата " Аз, репортерът ".

Снимка: bTV

Предупреждения за рисково време има и през днешния ден.

Оранжев код за значителни превалявания от дъжд, по високите места - от сняг, е в действие в областите Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Има заплаха от поройни наводнения във водосборите на р. Арда и р. Струма. В планините и през днешния ден ще е прохладно, по проходите ще има условия за виелици и навявания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР