Тежка седмица за Украйна след масираните руски атаки срещу големите

...
Тежка седмица за Украйна след масираните руски атаки срещу големите
Коментари Харесай

Очакваме оръжие от България, това няма да ви направи част от войната

Тежка седмица за Украйна след масираните съветски офанзиви против огромните градове и цивилното население, избрани от Москва като отговор на взривяването на Кримския мост.

" Стана известно, че заповед да бъдат бомбардирани украински градове е издадена още на 3-4 октомври - за удари по огромни градове, енергийни подстанции и по гъсто обитаеми централни региони. За да бъдат сплашени и деморализирани украинците, които се борят ", съобщи посланикът на Украйна - Н.Пр. Виталий Москаленко в ефира на България Он Еър.

Съпругата му се е разминала на косъм с офанзивите в Киев. Тя е трябвало да бъде на открито по време на бомбардировките, само че едно телефонно позвъняване я е забавило.

" Нейни съседи, които са излезли по това време на улицата - една жена е била изумена в кола с ракета и е изгоряла жива, а мъж е бил уцелен от осколки от ракета и е бил погубен. Атаките са било до румънското посолство, в самия център, до университета, където няма военни обекти ", сподели украинският дипломат.

Той акцентира, че на съветския президент не би трябвало да се има доверие, тъй като не съблюдава казаното. И уточни думите му, че няма да нападне Украйна, да бомбардира градове, да завладява Донбас.

" Анексираните територии ще бъдат освободени и Украйна ще ги върне под своята пълномощия, в това число Крим и Донбас... А за Путин загубата на Херсон ще бъде равносилна на сериозен боксов удар, който ще провокира съществени политически последствия ", уверен е Москаленко.

Той прикани българските политици да оказват помощ на Украйна с въоръжение.

" Имаме последна нужда от средства за противовъздушна защита, да ни пазят от въздушни удари и от въоръжения като гаубици, минохвъргачки, танкове, ракетни системи за залпов огън. С такива системи разполага и Република България. Те са създадени от остаряло руско време, само че са ефикасни и нужни на Украйна. Аз се надявам, че рано или късно България ще одобри едно такова решение, с цел да съобщи част от тези средства, нужни на Украйна за нейната независимост и самостоятелност. Както го вършат всички страни, граничещи с България - Северна Македония, Румъния, Гърция. Така че даването на такава помощ по никакъв начин не е удостоверение на това, че страните стават участници във войната на Русия с Украйна ", акцентира посланикът.

Той беше безапелационен, че късмет за договаряния има, в случай че Русия махне своите въоръжения от окупираните територии. И добави, че с президента Путин такива договаряния не са вероятни.

" Както сподели Зеленски, договаряния са вероятни с различен президент на Русия ", добави Н.Пр. Виталий Москаленко.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР