Тежка остава обстановката в Гърция и Турция след потопа. Днес

...
Тежка остава обстановката в Гърция и Турция след потопа. Днес
Коментари Харесай

30 българи остават блокирани в Гърция заради наводненията

Тежка остава ситуацията в Гърция и Турция след потопа. Днес дъждът спря, само че занапред стартира битката с следствията. Стихията почерни турско семейство, чието 3-месечно бебе беше намерено удавено. А в Гърция жертвите на опустошението публично към този момент са 10. Поне 30 български жители пък чакат да бъдат евакуирани от град Волос.

Тридневният потоп - бурята " Даниел " остави под вода Гърция - от столицата Атина до Тесалия - на 300 км на север. Според метеоролози, това е най-тежкото наводняване откогато се вършат измервания в страната. Валежите стопираха, само че водите още не са се отдръпнали. На места равнището им доближава 2 метра.

" Предстоят ни още 24 сложни часа и желая да подчертая, че приоритет е отбраната на човешкия живот. Всички схващат, че има естествени явления, които не можем да направляваме, без значение каква отбрана против наводнения има. Когато падне невиждано количество дъжд, няма по какъв начин да няма наводнения ", съобщи Кириакос Мицотакис - министър-председател на Гърция.

30 български жители остават блокирани във Волос. Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел разгласи, че България има подготвеност да спомага за връщането им в страната сега, в който пътищата станат проходими.

" Още през цялото време сме се уверили, че българите, които са в такава сложна обстановка имат нужното - дали ще става дума за храна, вода, медикаменти. Следим обстановката ежечасно, и сега, в който има опция те да доближат от мястото, където са откъснати - това е в пълномощията на гръцките управляващи, с ние работим с тясно с тях, да доближат до място, от което могат да бъдат превозени до България, имаме подготвеност за това ", съобщи Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

7 са жертвите на наводненията в Гърция, броят на безследно изчезналите не е прочут. Най-тежка остава обстановката в градовете Кардица и Лариса. Армията, пожарникари и доброволци непрекъснато организират избавителни интервенции по вода и въздух. Над 100 души са евакуирани от село Фаркадона единствено тази нощ. Чакали помощта качени на покривите си.

" Хората трябваше да са се евакуирали следобед, само че не са го създали. Не са очаквали толкоз доста вода ", съобщи Григорис Митракос - началник на противопожарен екип.

" Никой не очакваше да се стигне до тук нощес. Сутринта имах неприятно предусещане и за жалост то се сбъдна. 1 без 15 е и всичко е потънало във вода. Полетата, къщите - всичко е изгубено ", съобщи Василис Кацанос - гражданин на Фаркадона, цитира Българска национална телевизия.

8 станаха жертвите на наводненията в Турция, откакто тялото на тримесечно бебе беше намерено в Аксарай в централната част на страната. Малката Асел паднала от скута на майка си, която се опитвала да я води на безвредно място. В продължение на шест дни фамилията и спасители трескаво издирвали момиченцето, само че несполучливо. Започна разчистването в Истанбул, който беше един от най-засегнатите от бурята градове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР