Тежка е царската корона - този метафоричен рефрен сме го

...
Тежка е царската корона - този метафоричен рефрен сме го
Коментари Харесай

Тежка е британската кралска корона - 2 кг злато, сапфири, диаманти и още нещо

" Тежка е царската корона " - този преносен рефрен сме го чували нееднократно, когато е идело тирада за тежки отговорности. Днес, обаче, ще станем очевидци на рядка гала - полагането на в действителност тежка корона върху главата на един монарх.

Дългоочакваната коронация на следващия английски крал - Чарлз III ще събере през днешния ден пред Бъкингамския замък и пред телевизионните екрани стотици милиони фенове, които ще имат опцията да видят признака на  Кралство Англия наживо, на гала, датираща от епохи. Началото на церемонията е 10:00 часа по Гринуич.

Рядко виждана отвън Лондонската кула, златната корона ще се носи по-малко от час, преди да бъде прибрана за коронацията на идващия монарх. 

Въпреки че Чарлз става крал незабавно след гибелта на майка си, коронацията е античен обред, който символизира началото на неговото ръководство.

И това ще бъде необичаен взор към скъпата корона на Св. Едуард, която се носи единствено по време на коронация.

Изработена от солидно 22-каратово злато, 360-годишната корона е висока над 30 см и е тежка към 2,23 кг. 

Короната на Св. Едуард за финален път е носена от кралица Елизабет II на нейната коронация през 1953 година и рядко е напускала Лондонската кула от този момент.

Короната има 444 бижута и скъпоценни камъни – в това число скъпи сапфири, рубини, аметисти и топази, макар че множеството са светлосини или синьозелени аквамарини. Поставени са в емайлирани и златни касети.

Любопитен е фактът, че камъните в короната са били преносими и са били наемани особено за коронации.

Едва през 20-и век те са сложени в короната за непрекъснато.

Короната е направена за Чарлз II през 1661 година Тя е сходна на доста по-ранна версия, принадлежала на англосаксонския крал и светец Едуард Изповедника, който може да бъде забелязан с нея в известния гоблен от Байо от 11-и век.

Короната на Едуард, считана за свята светиня,е била употребена при коронации в продължение на стотици години.

През 1600 година, след изтезанието на крал Чарлз I, тази корона е претопена от Оливър Кромуел. След гибелта му обаче, когато кралските особи още веднъж са на мода, крал Чарлз II поръча нов набор от коронни бижута, в това число короната на Св. Едуард и нова държавна корона.

Смята се, че короната на Едуард е имала доста малко бижута, само че версията на Чарлз II е с диаманти и цветни скъпоценни камъни, които са били наети особено за сумата от £500, която  според специалисти през днешния ден се равнява на към £75 000 Лентата на короната има четири кръста, цветни лилии и две арки, които се срещат в центъра.

Арките са покрити с дребни златни мъниста, които заменят по-ранните редове от фалшификати на перли. На върха на короната има декориран със скъпоценни камъни кръст с висящи мъниста и така наречен " монд ", който съставлява света, ръководен от монарха.

Въпреки че е направена през 1661 година, крал Чарлз III ще бъде едвам седмият монарх, който носи короната на Св. Едуард. И двамата директни наследници на Чарлз II бяха короновани със същата корона на - Джеймс II през 1685 година и Уилям III през 1689 година Но защото кралските усети и мода се трансформират, тази корона не е била носена на коронации повече от 200 години.

Крал Едуард VII възнамерявал да я носи за своя през 1902 година и подрежда короната да бъде особено актуализирана, само че той се разболява преди коронацията и вместо това бил коронован с  по-леката държавна корона.

Джордж V избира да носи тази короната и сложи камъните за непрекъснато, в това число десетки аквамарини.

Експертът по скъпоценни камъни Ким Рикс споделя, че аквамарините не са били върху истинската корона, само че са били известни измежду кралските бижутери като Фаберже при започване на века.

Джордж VI последва образеца и кралица Елизабет II бе последната, която е носила точно този символ на властта по времето на нейната коронация.

Предната и задната част на английската корона са съвсем идентични.

Обшивката към лентата е направена от хермелин с черен връх към опашката, чиято четина от дълго време е знак на статус измежду аристокрацията.

Най-лесният метод да се разграничи предната част на короната от задната, са другите цветни скъпоценни камъни.

Разказва се, че преди коронацията на Джордж VI на короната е бил вързан червен памучен конец, с цел да може по-лесно да се разграничи предната част от задната част.

За самата коронация обаче, конецът изчезва, което е мотив по-късно Джордж VI

да напише: " Бях взел всички защитни ограничения короната да бъде сложена по верния метод, само че деканът и архиепископът я завъртаха толкоз доста пъти, че в никакъв случай не разбрах дали я сложиха вярно, или не.

Днес стилизирана версия на характерен контур на кралската корона може да се види в герба на английските паспорти, на полицейските значки или логото на Кралската поща, върху пощенски кутии и микробуси. 

В крайник с времето през днешния ден в обществените медии към този момент има емотикон с анимирана корона, който автоматизирано ще се появява в изявления в Twitter, когато някой употребява хаштаг, обвързван с Коронацията.

Докато кралица Елизабет II предпочиташе короната на Свети Едуард като кралски знак, Чарлз избра друга корона като емблема за своето ръководство. Но ан самата коронация през днешния ден хората имат редкия шанс да видят короната на Свети Едуард обществено..

След това короната още веднъж ще се върне в Кулата, с цел да изчака идващия крал.

Въпреки, че най-впечатляващият знак на властта е короната, през днешния ден Чарлз III ще вземе в ръцете си още няколко знакови предмета, наречени регалии:

- Скиптър, който е употребен при всяка коронация от възцаряването на Чарлз II. В дясната ръка на монарха се слага извит златен скиптър с дължина над 80 см, отрупан със скъпоценни камъни и с най-големия елмаз в света Кулинан I с тегло 530,2 карата, като знак на кралската власт и правдивост.

- Втори жезъл с гълъб с разперени крила. Той припомня за Светия Дух, справедливостта и духовността на монарха.

- Златно кълбо с диаметър 30 ​​сантиметра, увенчано с кръст, което демонстрира, че силата на владетеля идва от Бог. Сферата е обсипана с перли, изумруди, сапфири и диаманти и е сложена в лявата ръка като знак на властта на християнските монарси над света.

- Мечът на Едуард Изповедника, чийто строшен връх символизира милостта на краля. Казват, че този меч е бил употребен от самия рицар Тристан от легендите за крал Артур, когато се биел с ирландския исполин Морхолт, на чийто череп отчупил върха.

Взучи като приказка това, на което ще стане очевидец през днешния ден светът - коронация не се вижда всеки ден. Ние ще й се порадваме, само че да му мисли кралят. Защото, както се споделя - малко ще е щастието от празника, по-късно идва същинската тежест на короната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР