Тежък ден за българската енергетика и дори траурен. Така описаха

...
Тежък ден за българската енергетика и дори траурен. Така описаха
Коментари Харесай

Бойко Борисов: В Европа гасят лампите, ако днес изпълняваме Плана, ще има режим на тока у нас

Тежък ден за българската енергетика и даже погребален. Така описаха ГЕРБ днешния ден, в който стана ясно, че България е договорила да се понижат излъчванията от произвеждане на електрическа енергия с 40% до 2026 година. Това на процедура значи, че ще бъдат затворени близо 80% от въглищните централи.
Прочетете още
По думите на Бойко Борисов денят даже може да бъде разказан като " подобаващ ".

" Българите би трябвало да си дадат ясна сметка, че за опита за тези 2 години, който направихме, и се подведоха по неистини и компромати, процесите си течаха. И когато приказваме за План за възобновяване, мачът е свирен. Аз видях Националния проект. Днес на срещата просто стана безпощадно ясно - министър Пеканов ясно го сподели - това, което е договорило постоянното държавно управление на Петков, ще има трайни последици. Може би си го заслужаваме. За възторга, с който се подведохме по тази Харвардска група ", уточни Борисов. 

На стр. 113 на Плана за възобновяване написа ясно - 40% понижаване на нездравословните излъчванията от произвеждане на електрическа енергия на база 2019. Тогава централите минимум работеха, на най-малка мощ, разясни Борисов. 

" Сметката е, че над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система единствено след 2-3 години. Зимно време ще е 60%. Всяка втора лампа, която свети в България, е от там. Винаги съм бил за зелената договорка. Рано или късно те ще излязат от приложимост, само че през това време са се случили доста неща. България е най-големия чист експортьор на ток. А какво липсва на Европа и Балканите - нефт, газ и ток. От експортьор ще се превърнем във вносител. Виждате каква е пародията, ние сме обградени в профил с не членки на Европейски Съюз, за които това не важи. Загубите ще са към 4-4,5 милиарда на година, предвижда Борисов. Енергетиката на България 2025 година ще ни трансформира във вносител. Ако си го представим през днешния ден това, значи автоматизиран режим на тока. И това са договорили Петков и Василев, и е завършило ", уточни още Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ добави, че това се случва във времена на война, когато Украйна е на мрачно, а и цяла Европа постанова ограничавания.

" В Европа гасят лампите, а ние тъкмо в този миг поемаме ангажимент да си задраскаме супермощностите ", уточни Борисов. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР