Техуакан Куикатлан е биосферен резерват в необикновена долина между планините

...
Техуакан Куикатлан е биосферен резерват в необикновена долина между планините
Коментари Харесай

Кои кактуси спасяват от жажда, глад и болест

Техуакан Куикатлан е биосферен резерват в невероятна котловина сред планините на Пуебла и Оаксака, Мексико, с към 500 000 хектара предпазена земя - 140 000 от които имат статут на международно завещание на ЮНЕСКО. В останалата част, която е буферна зона, е позволено осъществяването на действия.

В този резерват се срещат 4 планински вериги; Сиера Микстека, Сиера Зонголика, Сиера Мазатека и Сиера де Хуарес, което води до комплицирана география с обособени долини, разграничени от планини, които поддържат огромно биологично и екосистемно многообразие, следено тук на височина от 1500 до 3200м н.в.

Това място е една от световните съкровищници на ендемична флора, с невиждан 2 866 типа колонни кактуси. Тук е тяхната най-голямата централизация в света.

ВИЖТЕ ПРИЧУДЛИВИТЕ РАСТЕНИЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Съществуват и към 600 типа гръбначни, както и няколко ендемични типове. Тук, не просто порастват някакви си кактуси, тук се намират разнообразни типове микроклимати, дължащи се на височинната разновидност, в това число тропическа широколистна гора, трънлива гора, дъбова и борова гора, тревни съобщества и пустинни треви.

Противно на общоприетото разбиране, сухите тропически региони като този в югоизточно Мексико, не са небогати на биоразнообразие.

Смята се, че точно в тази котловина е било едно от основните места за развиване на селското стопанство в Мезоамерика, тук се е случило опитомяването на царевица, авокадо, тиква и люти чушки.

Районът се смята за един от последните останали региони на диви типове кактуси с такава компактност и е основен обект на еволюцията в фамилията Cactaceae.

Кои кактуси могат да ви спасят от жадност, апетит и болест?

Гледайте в новия епизод на „ Без багаж “, в неделя от 13 ч., по DIEMA



тук.

Откъде идват цветните багри в Мексико

Образът на Дева Мария се появява по знамение върху тога

Жертвоприношенията на Теотиуакан

Защо постройките в Мексико Сити потъват

Невидимото в Ангкор Ват



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР