Технологията, по която ще се строи АЕЦ Белене, е най-модерната

...
Технологията, по която ще се строи АЕЦ Белене, е най-модерната
Коментари Харесай

Цветя и рози от Петкова: АЕЦ Белене - модерна, газопроводът - печеливш

Технологията, по която ще се строи АЕЦ Белене, е най-модерната и най-сигурната, а от продължението на газопровода Турски поток през България страната ни ще печели по 397 милиона лв. на година.

Тази идилична картина нарисува енергийният министър Теменужка Петкова по Нова тв.  Вчера енергийните планове бяха съществена част от диалозите с съветския министър-председател Дмитрий Медведев, който е на двудневно посещаване у нас.

" От това, което беше разисквано през вчерашния ден сред премиера Борисов и премиера Медведев, по никакъв метод не можем да приказваме за увеличение на зависимостта от Русия ", безапелационна е Петкова.

Според нея националният ни интерес и политика в региона на енергетиката са доста ясно дефинирани и са свързани с това да осигурим сигурността на доставките на енергийни запаси и да създадем условия за диверсификация на източниците и направления за доставка на природен газ, защото това на процедура значи и енергийна сигурност, конкуренция и конкурентоспособна стопанска система.

Петкова коментира и построяването на плана АЕЦ „ Белене ” и неговата доходност все още.

„ Сега е елементарно да се приказва каква е била цената на плана през 2006 година. Тя е 3,997 милиарда евро, само че в тях не е включена ескалацията. В рамките на диалозите, водени от 2006 до 2008 година не е финализиран договорът за построяването на централата и не са избрани неговите параметри, включително и параметрите, свързани с финансите ”, разясни тя.

По думите й технологията за създаване на реактора е най-съвременната и най-сигурната.

„ Към сегашния миг притежаваме съоръжение, което е платено, площадка, която е лицензирана, притежаваме и голяма част от документите, свързани с лицензирането на този план, тъй че са налице всички предпоставки да бъде изработен опит този план да бъде осъществен на пазарен принцип. /.../ Тази площадка е построена за нуклеарна централа. Тя има цялата нужна инфраструктура ”, изясни тя и добави, че съгласно последния отчет на Българска академия на науките площадката е с най-ниския риск от трусове в цялата страна.

Според министъра обстановката през днешния ден е доста по-различна от тази през 2012 година, когато беше взето решение за прекъсване на плана.

" Тогава беше налице и тази финансово-икономическа рецесия, която не даде опция за намиране на най-хубавия финансов модел за реализация на плана ”, сподели още Петкова.

До броени дни България ще обнародва поканата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене ". Министърът акцентира, че към сегашния миг е налице сериозен инвеститорски интерес към реализацията на плана. Той е от страна на компанията CNNC - най-голямата държавна нуклеарна корпорация в Китай. Заявен е интерес и от страна на „ Фрамaтом ”, Корейската хидроатомна корпорация, „ Дженерал електрик ” и „ Росатом ”.

„ Всички тези поръчки, които се вършат сега, приказват за това, че към този план, при тези условия, които сме оповестили, е налице интерес ”, изясни тя.

Енергийният министър посочи, че изчезналата инфраструктура по трасето за „ Турски поток ” е 484 км и ще бъде построена от компресорна станция „ Провадия ” до българо-сръбската граница.

„ Това, което направихме по отношение на реализацията на " Турски поток " за уголемение на газопреносната инфраструктура на територията на България от българо-турска граница до българо-сръбска граница е напълно в сходство с европейските правила. /.../ Европейска комисия е уверена в това, че България работи за диверсификация точно посредством построяването на изчезналата инфраструктура и на тези междусистемни връзки, които би трябвало да изградим със прилежащите страни ", уточни Петкова.

И добави, че приходите, които ще се осъществят от „ Турски поток ” за година, са над 397 млн. лева, което значи, че до 2039 година България ще си възвърне инвестицията в плана.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР