Технологиите се променят изключително бързо и работните места са под

...
Технологиите се променят изключително бързо и работните места са под
Коментари Харесай

Всеки трети остава без работа, ако не работи с компютър

Технологиите се трансформират извънредно бързо и работните места са под напън от възходящи условия към цифровата подготвеност, която в България и сега не е на изключително високо равнище. 
Ако няма ефикасна система и налични принадлежности за развиване на умения, в случай че не се предизвиква ученето и усъвършенстването през целия живот, всеки трети работещ у нас ще бъде в риск от изпадане от пазара на труда, заради дефицити в цифровата подготвеност. Това сочи проучване на Българската стопанска камара (БСК), осъществено взаимно със общественото министерство и КНСБ. Проучването е анализирало цифровите умения в 16 стопански бранша у нас и демонстрира, че единствено 19% от заетите имат цифрова подготвеност за заеманата от тях служба. На този декор, над 90% от работните места изискват характерни типове цифрови умения.
Идентифицират се няколко групи хора на пазара на труда съгласно цифровите им качества. 15 на 100 от популацията са необразовани, без обучение, стопански неактивни, лица без достъп до цифрови технологии. 
Масовите консуматори на мобилни телефони са 71,8% от популацията, а на интернет - 83%. 42 на 100 от работната мощ у нас употребява подготвени решения като софтуерни артикули и системи. Творчески употребяващи и внедряващи цифрови решения са едвам 9% от работещите, а иноватори и основатели на нови цифрови артикули и технологии са единствено 5%.
Освен цифрово изключените, към рисковите групи за изпадане в цифрова изолираност могат да бъдат включени част от всеобщите консуматори и част от потребителите на подготвени цифрови решения, поради бързо изменящите се технологии.
Едно от най-съществените цифрови неравенства на работното място е поколенческото, регистрира проучването на БСК.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР