Технологиите помогнаха изключително много за напредъка на медицината в последните

...
Технологиите помогнаха изключително много за напредъка на медицината в последните
Коментари Харесай

5 технологии, които ще променят облика на медицината

Технологиите помогнаха извънредно доста за напредъка на медицината в последните няколко десетилетия. Голямо развиване се отбелязва в областта на имплантите и на скенерите, посредством които експертите получават нужната информация за положението на своите пациенти.

Висок триумф се записва и в ортопедията, където се създават разнообразни роботизирани крака или разнообразни принадлежности за рехабилитация. TechFlesh показа малко изложение на най-значимите достижения в региона на медицината, които употребяват софтуерни устройства.

1. RFID чипове

Тези чипове съставляват дребни антени, които предават информация щом приближат профилиран RFID читател. Те се употребяват необятно в промишлеността, като нормално се програмират да извършват ролята на заключващ механизъм. Инсталиран в компютър да вземем за пример, този чип може да го отключи единствено в случай че засече придвижване. В медицината те се употребяват да изпращат информация за положението на обособени органи.

2. Сензорни импланти

Сензорните импланти се употребяват с цел да се регистрира смяна в средата, в която са сложени. Обикновено хората вървят на доктор единствено, когато почувстват болежка и неразположение. С помощта на тези датчици може да се следи положението на един организъм, изключително в случай че той е изложен на рискови фактори или е неустойчив. Преди две години, академик от MIT създаде датчик с размер от 5мм, който може да засече образуването на ракови кафези.

3. Пиезоелектрична гума

Оплакванията на някои пациенти могат да се обяснят с акумулирането на огромно количество електрическа енергия в човешкия организъм. За да се събира това електричество е нужно имплантирането на пиезоелектрична гума с дребни размери. Тя може да трансформира механичната сила в електрическа и благодарение на специфичен проводник, тази сила се отделя от организма. Всъщност лекарите считат, че пациентите могат да зареждат телефоните си като просто ги допират до гумичката под кожата си.

4. Дистанционно ръководство в мозъка

Скоро ръководството на разнообразни устройства вкъщи ще може да бъде осъществено единствено посредством сигнали в мозъка. Intel сега работят по нова технология, която благодарение на импланти в мозъка, ще може да разграничава обособените сигнали като команди и ще извършва обособени интервенции като реакции на вашите мисли.

4_400_94

5. Роботизирани крака

Изследователите се пробват да разработят все по-функционални роботизирани крака, които да могат да извършват избрани придвижвания полуавтоматично.  Всъщност, някои хора, които изгубват опцията да движат ръката си да вземем за пример, желаят да я ампутират, с цел да се снабдят с нов роботизиран крак. В обособени случаи той може да бъде доста по-полезен, заради обстоятелството че може да се завърта на 360 градуса и да извършва комплицирани придвижвания, които са непостижими за човешката ръка.

5_400_91

По материали от Digital.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР