Технологичният гигант Google предлага да плаща на някои европейски издатели

...
Технологичният гигант Google предлага да плаща на някои европейски издатели
Коментари Харесай

Може ли Google да ремонтира новинарския бранш, за чието разбиване допринесе?

Технологичният колос Гугъл предлага да заплаща на някои европейски издатели за тяхното наличие. Само че, с цел да ги завоюва, може би би трябвало да направи освен това.

Иновацията, която трансформира Гугъл и Фейсбук в големи машини за пари, не беше търсенето в интернет, нито общественото свързване на потребителите. Основата на възхода им беше продажбата на рекламно пространство към наличие, което те получаваха гратис.

Сега, когато следствия на регулаторните органи в Съединени американски щати, Европа и други елементи на света повдигнаха въпроса за разтрошаване на фирмите от Силициевата котловина, те стартират леко да трансформират тази формула. Двата концерна подписват покупко-продажби да стартират да заплащат на новинарските
организации, които са значим източник на наличие. Това освен ще им помогне да приведат активността си в сходство с новите закони за авторското право, само че им дава и опция да си върнат доверието на медийния отрасъл.

По-късно този месец Фейсбук ще пусне във Англия нов раздел за вести (какъвто е наличен в Съединени американски щати от 2019 година), където ще се предлага наличие от издания като " Гардиън ", " Икономист " и " Индипендънт ". Междувременно Гугъл стартира последователно да пуска лична новинарска платформа - Гугъл News Showcase. В Германия тя към този момент работи и работи с 20 издания, измежду които са " Франкфуртер алгемайне ", " Шпигел " и " Цайт ". Следващите ще бъдат Англия, Франция, Белгия и Австралия.

И двата продукта основават значим казус, при който софтуерни колоси заплащат на издатели за лиценз да популяризират материалите им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР