Технологичният гигант Google е реализирал 4.7 млрд. долара приходи от

...
Технологичният гигант Google е реализирал 4.7 млрд. долара приходи от
Коментари Харесай

Google е направила 4.7 млрд. долара от новини през 2018 г.

Технологичният колос Гугъл е осъществил 4.7 милиарда $ доходи от трафик, генериран от вести през 2018 година, написа New York Times. Изданието се базира на отчет, дело на американския медиен съюз News Media Alliance.

Сумата е изчислена съгласно приходите, които компанията е имала посредством търсене и Гугъл News през миналата година, само че оставя доста въпроси след себе си, изключително във връзка с Гугъл News. Докладът на съюза базира изчисленията си на изявление на някогашния шеф в компанията Мариса Майер (по-късно изпълнителен шеф на Yahoo!) във връзка с платформата от 2008 година

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Дейвид Чавърн, президент и изпълнителен шеф на съюза, разяснява, че производителите на това наличие – медиите и публицистите, имат право на част от тези доходи. Управляваният от Чавърн съюз съставлява над 2000 вестника в Съединени американски щати, в това число и самият New York Times.

" Те вършат пари от това съдействие и имаме потребност от по-добри условия за издателите ", разяснява Чавърн.

С взор към Конгреса

Сумата 4.7 милиарда $ е съвсем толкоз огромна, колкото общите доходи от реклама в новинарската промишленост в Съединени американски щати през 2018 година - 5.1 милиарда $. От News Media Alliance прибавят, че оценките им са " консервативни ", до момента в който Гугъл е напълно несъгласна с изчисленията.

" Тези неразбираеми изчисления не са точни. Голямата част от трафика от вести не включва реклами ", разясниха от Гугъл. Компанията прибавя, че през търсачката й Гугъл News медиите получават над 10 милиарда клика, което води до повече абонаменти и доходи от реклами.

Докладът ще бъде употребен от медийния съюз като оръжие при опитите да бъде признат нов закон от страна на американския Конгрес, който да разреши на издателите да не се въздействат от антимонополните закони в период от четири години, с цел да могат да доближат до обща договорка със притежателите на онлайн платформи като Гугъл, Фейсбук и Twitter във връзка с по-справедливо разделяне на приходите от интернет трафик и реклами. Законопроектът би трябвало да бъде гласуван скоро от долната и горната камара, като за момента има поддръжка и от на двете партии в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР