Технологичният гигант Apple отново си навлече гнева на потребители и

...
Технологичният гигант Apple отново си навлече гнева на потребители и
Коментари Харесай

Apple тихомълком взима страната на китайската власт срещу жителите на Хонконг

Технологичният колос Apple още веднъж си навлече гнева на консуматори и софтуерни анализатори. Компанията тихомълком забрани достъпа до цялостен новинарски уебсайт в Китай, който отразява в детайли митингите в Хонконг.

Мобилното приложение на новинарската организация “Кварц”, което следи в детайли гражданските митинги в града от самото им начало, беше свалено от онлайн магазина на компанията. Нещо повече – от уеб страницата разясняват, че достъпът до тях е неразрешен за цялостен Китай.

Като причина от Apple са показали, че “приложението съдържа информация, която е незаконна в Китай”.
Батални подиуми в Хонконг: Протестите се ускоряват (ВИДЕО) Демонстранти нападнаха държавни здания, станция на метрото и офиси на компании
Изпълнителният шеф на “Кварц” съобщи пред софтуерния уеб страница “Дъ Върдж”, че екипът му е “отвратен от сходна държавна цензура в интернет”. Въпреки това той отбелязва, че уебсайтът им е наличен за консуматори в елементи от Китай, които употребяват непознати сървъри.

Снимка: Getty Images

Освен възбраната на “Кварц”, Apple са премахнали и тайванското знаме от клавиатурата си с емоджита за консуматори от Хонконг и Макао. Причината е, че китайското държавно управление смята всяко споменаване на самостоятелни Тайван, Тибет, Хонконг и Макао за засегнатост към суверенитета на Китайската национална република.

На фотографията можете да видите съпоставяне сред китайската и американската емоджи клавиатура:

Снимка: Getty Images

Това не е първият случай, в който от Apple “клякат” пред условията на китайското държавно управление. Преди дни стана ясно, че компанията е забранила и друго приложение – HKmap.live, което следи местонахождението на хонконгската полиция. Според формалното известие данните от приложението давали опция на протестиращите да устройват засади на управляващите.
“Епъл ” махна приложение, с което протестиращи следяха полицията в Хонконг Данните от него се употребявали за образуване на засади против локалната полиция, настояват от органите на реда
От “Блумбърг” се снабдиха с имейл от шефа на Apple Тим Кук, в който той декларира, че изрично застава зад решението HKmap.live да бъде свалено за китайските консуматори.

“Тези решения в никакъв случай не са лесни и е доста мъчно да ги обсъждаме в моменти на развълнуван публичен спор. Държавните и интернационалните диспути ще ни надживеят и, по-важното, те не господстват над обстоятелствата. В този случай проверихме всички данни и в действителност считаме, че това решение защищава потребителите ни”, декларира Кук.

От компанията към момента не са коментирали публични прекъсването на новинарския уеб страница “Кварц” за потребителите в Китай.

Снимка: Getty Images

Apple може да загуби доста от неприятни връзки с Китай

В Китай се намират 33% от всички консуматори на iPhone в света – изчислено е, че за предходната година в страната са се употребявали 243 млн. телефона на компанията. Това е една от аргументите от компанията да се преценяват с множеството условия на китайското държавно управление, въпреки това да им коства извънредно внезапни мнения и отрицателни настроения на Запад.

Китай е на третият максимален пазар за компанията след Съединените щати и Европа – 20% от всички продажби на Apple за последната фискална година са осъществени точно там.

Въпреки това се следи голям спад в търсенето на техните артикули там.

Снимка: Getty Images

За първото тримесечие на 2019 година се следи спад с към 30% в търсенето на iPhone, като пазарът дава лека преднина на един от огромните съперници на компанията – Huawei. Според софтуерни анализатори е допустимо този спад да доближи 50% до края на 2019 година, което ще бъде огромен финансов удар върху Apple и може да се одобри като още една причина от компанията да избират страната на китайското държавно управление.

Снимка: Getty Images

Нещо повече – преди време се появи слух, че доста западни компании обмислят дали да не изтеглят производството си от китайския пазар, като една от тях е точно Apple.
Многохилядни митинги в Хонконг след възбраната за носене на маски Гражданите, които нарушат наредбата, ще получат наказване до 1 година отнемане от независимост
Китайското държавно управление постанова строги регулации на интернационалните бизнеси, което усложнява работата им в страната. От другата страна огромна част от производството на софтуерния колос е точно там, като за компанията работят над 5 млн. души.

“Търговската война”, която американският президент Доналд Тръмп разгласи на Китай преди време, в допълнение усложнява обстановката. Според “Асошиейтед прес” е глобите против Apple са близо.

Снимка: Getty Images

Опитите на Тим Кук да “спаси” своя iPhone от новите търговски цени за момента са сполучливи, само че това може да промени, защото през декември се чака президентската администрация да усили обсега на “търговската война”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР